ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΧΩΡΙΣ ΑΣΥΛΟ ΕΠΟΧΗ – Πανεπιστήμιο και Παράρτημα… στο «μάτι» της ΕΛ.ΑΣ. | dete

ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΧΩΡΙΣ ΑΣΥΛΟ ΕΠΟΧΗ - Πανεπιστήμιο και Παράρτημα… στο «μάτι» της ΕΛ.ΑΣ.

Σχέδια επέμβασης και ειρηνικής εκκένωσης από τους δράστες έκνομων ενεργειών από τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αποτυπώσει επικεφαλής αξιωματικοί της αστυνομίας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις πριν την ψήφιση κατάργησης του ασύλου, στο πλαίσιο προετοιμασίας των αστυνομικών ενεργειών.

Αναλυτικά το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα πανεπιστήμια: Χαρτογράφηση πανεπιστημίων. Τα σημεία εισόδου και εξόδου για την καλύτερη γνώση του χώρου από τους αστυνομικούς για την επιχείρηση εκκένωσης.

Συγκρότηση ομάδων κρούσης που θα περιλαμβάνει MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλεια κατά περίπτωση, καθώς κάθε φορά θα υπάρχει ένα εγχειρίδιο ενεργειών που έχει σχηματιστεί ανάλογα με το αδίκημα π.χ. για βανδαλισμούς, ρίψεις μολότοφ, ναρκωτικά κλ.π.

Εγχειρίδιο ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα και τον αριθμό των δραστών

 

«Χειρουργικές» επεμβάσεις

Καταγραφή προσαχθέντων. Πρόκειται για μία πιο δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία θα δημιουργεί μία τράπεζα δεδομένων των δραστών για αντίστοιχες έκνομες ενέργειες στο μέλλον

Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις, με προσοχή και σύνεση. «Όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα σχέδια της ΕΛΑΣ αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αντίστοιχα σχέδια θα καταρτιστούν για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Πάτρας. Μάλιστα ειδικά για το ζήτημα της Πάτρας, ένα από τα «ανοιχτά θέματα» για την ΕΛ.ΑΣ. είναι και αυτό του Παραρτήματος. Το Παράρτημα ανήκει στον Δήμο, δεν αποκλείεται όμως αν υπάρξει πρόβλημα και διαπιστωθεί ότι εγείρονται ζητήματα αξιόποινων πράξεων να γίνει και πάλι «ντου» της Αστυνομίας, όπως είχε γίνει επί των ημερών του Γιάννη Δημαρά και μάλιστα παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού.

 

Οσον αφορά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στον συγκεκριμένο χώρο ελάχιστες φορές έχουν σημειωθεί επεισόδια. Μόνο με τον Νομπελίστα Watson αλλα και πάλι όπως διαπιστώθηκε το συμβάν προκάλεσαν δύο εξωπανεπιστημιακοί! Ετσι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. «επικεντρώνει» το ενδιαφέρον και την προσοχή της, περισσότερο στο «παράρτημα» της οδού Κορίνθου!