ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ! Αντώνης Σκιαθάς και Φίλιππος Ανδρεόπουλος μας μεταφέρουν στο 1896 και το 1906 -ΦΩΤΟ | dete

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ! Αντώνης Σκιαθάς και Φίλιππος Ανδρεόπουλος μας μεταφέρουν στο 1896 και το 1906 -ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, του Διεθνους Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Mediterranean 2019 το φεστιβάλ φιλοξενεί τη σημαντική έκθεση «Η εποχή του ολυμπιακού ύμνου – Ολυμπιακοί Αγώνες – στο σπίτι του Κωστή Παλαμά», η οποία πραγματοποιείται  στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής που έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο, Κωστής Παλαμάς, και σήμερα λειτουργεί ο πολιτιστικός φορέας «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Την εκθεση επισκεφθηκε το πρωι της Κυριακης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακης Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. Στην έκθεση παρουσιαζονται  πρωτότυπα αντικείμενα ντοκουμέντα και κειμήλια της Α΄ Ολυμπιάδας του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906. Αντικείμενα και έγγραφα που αφορούν την εποχή του ολυμπιακού ύμνου, τεκμήρια που αφορούν το πώς είδαν οι ξένοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κειμήλια από τν αθλητικό βίο του Πατρινού Ολυμπιονίκου της Μεσολυμπιάδας των Αθηνών του 1906, Δημητρίου Τόφαλου. Πρόκειται για αντικειμενα των συλλογών του εκπαιδευτικού Αντώνη Σκιαθά και του δημοσιογράφου Φίλιππου Ανδρεόπουλου.

Την επόμενη μέρα παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη την έκθεση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτσμού Λίνα Μεδώνη. Η οποία τόνισε: «Σήμερα κανείς δεν θυμάται ότι παραθρησκευτικοί κύκλοι της εποχής θεώρησαν τους στίχους του Παλαμά ως αντιχριστιανικούς. Αυτό που όλοι ξέρουμε, είναι ότι εκατοντάδες ποιητές και μουσικοί σε όλο τον κόσμο εμπνεύστηκαν και εμπνέονται ύμνους και εμβατήρια από τον Ολυμπιακό Υμνο».

Συνεχίζοντας, η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται έγγραφα από ιδιωτικές συλλογές και σπάνια ολυμπιακά και αθλητικά κειμήλια από το ΠΕΑΚ, καθιστώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την έκθεση για τους επισκέπτες και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η έκθεση με πυρήνα τον ολυμπιακό ύμνο και τους ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί τον τέλειο συγκερασμό της φράσης του ΓιουβενάληMenssanaincorporesano και στην ελληνική του εκδοχή νους υγιής εν σώματι υγιεί, όταν ο Γιουβενάλης προέτρεπε τους Ρωμαίους πολίτες να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής».