ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ- Η λογοθεραπεία στο «απόσπασμα» | dete

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ- Η λογοθεραπεία στο «απόσπασμα»

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες γονείς, αλλά και ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος που εδώ και μήνες, προσπαθεί να στηριχθεί στα πόδια του, σε ένα έδαφος που όμως καθορίζεται από τις αποφάσεις των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών. Ένα έδαφος, δηλαδή, που κάθε τόσο αλλάζει και πολλές φορές υποχωρεί.

Είναι γνωστό ότι αρκετά παιδιά της προνηπιακής, αλλά και της νηπιακής ηλικίας, αντιμετωπίζουν θέμα με την ομιλία τους. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά παιδιά που πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ψευδίζουν για διάφορους λόγους ή παρουσιάζουν άλλα προβλήματα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία τους.

Η επίσκεψη των παιδιών αυτών σε ειδικούς λογοθεραπευτές, με απαραίτητες δύο συνεδρίες λογοθεραπείας την εβδομάδα δεν προκύπτει σαν κάποιο είδος πολυτελείας, αλλά σαν μία ανάγκη πρώτης γραμμής, προκειμένου να ενηλικιωθούν και να έχουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση, αποφεύγοντας τις χρόνιες δυσκολίες στην μάθηση, όπως και τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αποκτήσουν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας τους.

Μονόδρομος σχεδόν για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους είναι ο ιδιωτικός τομέας αφού στο δημόσιο για να κλείσεις μία συνεδρία θα πρέπει να περιμένεις για αρκετό καιρό, κάτι που ασφαλώς δεν διευκολύνει την όλη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο το μεγαλύτερο ποσό από τις συνεδρίες που καλούνταν να πληρώσει ο γονιός στον ιδιώτη λογοθεραπευτή καλυπτόταν και επιστρεφόταν πίσω από το δημόσιο ταμείο, μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών από την στιγμή που ξεκινούσαν και ολοκληρώνονταν οι συνεδρίες.

Ήταν ένα ποσό που συνολικά έφτανε τα 250 με 260 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις συνεδρίες. Πλέον αυτό έχει παύσει να ισχύει. Το δημόσιο καλύπτει κατά μέσο όρο μόλις 60 ευρώ το μήνα από τις συνεδρίες, κάτι που δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη βοήθεια για μια οικογένεια, αν σκεφτεί κανείς ότι η μια συνεδρία ξεκινάει από τα 30 και φτάνει στα 35 με 40 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό που καλύπτει πλέον το δημόσιο φτάνει τα 180 ευρώ το μήνα και αυτό για τις βαριές περιπτώσεις παιδιών που έχουν φτάσει τα όρια του αυτισμού. Αρκετοί γονείς έχουν αναγκαστεί και έχουν κόψει τις συνεδρίες ή τουλάχιστον τις έχουν μειώσει, μη αντέχοντας να πληρώνουν 60 με 70 ευρώ την εβδομάδα (220 με 260 ευρώ τον μήνα).

Το όλο θέμα έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στους λογοθεραπευτές που βλέπουν την κίνηση να έχει μειωθεί αισθητά στο γραφείο τους και τους ίδιους να μην μπορούν να κάνουν κάτι. Μένει να δούμε αν η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ευαισθητοποιηθεί με το όλο ζήτημα, αλλά και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από τον κλάδο των λογοθεραπευτών.