Ρώσοι οραματίζονται την επιστροφή των Μαμούθ – Τι σχεδιάζουν στη Σιβηρία | dete

Ρώσοι οραματίζονται την επιστροφή των Μαμούθ - Τι σχεδιάζουν στη Σιβηρία

Ζωντανά κύτταρα σε ιστούς μαμούθ αναζητούν Ρώσοι ειδικοί για την ανασύνθεση της αλυσίδας του DNA τους με στόχο να εμφυτεύσουν έμβρυα στη μήτρα Ινδικού ελέφαντα και να επαναφέρουν τους τριχωτούς γίγαντες στη ζωή.

Σάρκα, αίμα και οστά μαμούθ και άλλων σύγχρονών τους ζώων έχουν διατηρηθεί μέσα στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της βορειότερης και πλέον απομονωμένης περιοχής της Ρωσίας και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτοί οι καλοδιατηρημένοι ιστοί θα τους βοηθήσουν να «αναστήσουν» είδη που έχουν εξαφανιστεί από καιρό και να δημιουργήσουν ένα νέο ζωολογικό πάρκο, αλά Jurassic Park.

«Η επαναφορά στη ζωή μέσω κλωνοποίησης μαμούθ και άλλων πλασμάτων που έχουν εξαφανιστεί ακούγεται σαν άπιαστο όνειρο σήμερα, αλλά η επιστήμη προοδεύει τόσο γρήγορα που μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα σε δέκα ή είκοσι χρόνια. Οι ιστοί που ανακαλύψαμε στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος, μας παρέχουν το πρωτογενές υλικό που χρειαζόμαστε για να επιχειρήσουμε την αναδόμηση του γενετικού κώδικα των ειδών αυτών», λέει στη βρετανική εφημερίδα The Sun ο ειδικός στα μαμούθ και επικεφαλής της σχετικής έρευνας της Ακαδημίας Επιστημών του Γιακούτσκ της Σιβηρίας, δρ Άλμπερτ Προτοπόποφ.

Και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μέσα σ’ όλο αυτό το υλικό ζωντανά κύτταρα, ίσως στο κατεψυγμένο σπέρμα ενός μαμούθ, που θα μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε την αλυσίδα του DNA. Έτσι θα μπορέσουμε να εμφυτεύσουμε ένα γενετικά τροποποιημένο έμβρυο στον εγγύτερο εν ζωή συγγενή του μαμούθ, τον ινδικό ελέφαντα. Κι αυτό ίσως επιτρέψει σ’ αυτά τα εκπληκτικά ζώα να βαδίσουν ξανά στη Γη. Είναι μια υπέροχη σκέψη».