Πώς κλέβουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς κινητών iPhone

Σε ένα δευτερόλεπτο σου παίρνουν τα χρήματα από το λογαριασμό

Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητά την πληρωμή 99,99 ή 119,99 δολαρίων ή 139,99 ευρώ, για να μπορέσει ο χρήστης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζεται μόνο για περίπου ένα δευτερόλεπτο, ωστόσο, εάν ο χρήστης έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη απευθείας με τον λογαριασμό του στην Apple, η συναλλαγή επαληθεύεται και τα χρήματα μεταφέρονται.

Αν οι χρήστες αρνηθούν τη σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στην εφαρμογή «FitnessBalance», εμφανίζεται ένα άλλο αναδυόμενο παράθυρο, ζητώντας τους να πατήσουν «Συνέχεια» για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Αν συμμορφωθούν, η εφαρμογή προσπαθεί ξανά να επαναλάβει την επιθετική διαδικασία πληρωμής. 

Παρά την κακόφημη φύση της, τονίζει η ESET, η εφαρμογή «Fitness Balance» έλαβε πολλές αξιολογήσεις 5 αστέρων, είχε μέση βαθμολογία 4,3 αστέρων και έλαβε τουλάχιστον 18 θετικές κριτικές. Η δημοσίευση πλαστών θετικών αξιολογήσεων, είναι μια πολύ γνωστή τεχνική, που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για τη βελτίωση της φήμης των εφαρμογών τους.

Τα θύματα ανέφεραν ήδη και τις δύο εφαρμογές στην Apple, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από το κατάστημα App Store. Οι χρήστες προσπάθησαν ακόμη να επικοινωνήσουν απευθείας με τον προγραμματιστή της εφαρμογής «Fitness Balance», αλλά έλαβαν μόνο μια γενική απάντηση με την υπόσχεση ότι θα διορθωθούν τα αναφερόμενα «ζητήματα» στην επικείμενη έκδοση 1.1. Και οι δύο εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον εργασίας και τη λειτουργικότητα, πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο προγραμματιστή. Οι χρήστες έχουν επίσης δημοσιεύσει βίντεο για τις εφαρμογές «Fitness Balance» και «Calories Tracker» στο Reddit.

Δεδομένου ότι η Apple δεν επιτρέπει λύσεις ασφαλείας στο App Store, οι χρήστες πρέπει να βασίζονται στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει η Apple. Επιπλέον, η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να διαβάζουν πάντα τις αξιολογήσεις των υπόλοιπων χρηστών. Καθώς πολλές φορές τα θετικά σχόλια είναι πλαστά, οι αρνητικές κριτικές είναι πιο πιθανό να αποκαλύψουν την πραγματική φύση της εφαρμογής.

Οι χρήστες iPhone X μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μια πρόσθετη λειτουργία που ονομάζεται «Double Click to Pay», η οποία απαιτεί να κάνουν διπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί για να επαληθεύσουν μια πληρωμή. Όσοι χρήστες έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάτης, μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων από το App Store της Apple.