Πώς άλλαξε… χρώμα η Δ. Ελλάδα! Ο ταλαντούχος νεαρός από το Αγρίνιο και το μεγάλο σπριντ που τον έφερε στο τιμόνι της Περιφέρειας | dete

Πώς άλλαξε… χρώμα η Δ. Ελλάδα! Ο ταλαντούχος νεαρός από το Αγρίνιο και το μεγάλο σπριντ που τον έφερε στο τιμόνι της Περιφέρειας

Όταν πριν από λίγους μήνες εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο νεαρός Νεκτάριος Φαρμάκης, κάποιοι είχαν κινήσει τη διαδικασία των στοιχημάτων ποντάροντας στην  βέβαιη ήττα του από το τότε αδιαφιλονίκητο φαβορί Απόστολο Κατσιφάρα. Τα επιχειρήματα περιστρέφονταν κυρίως γύρω από το γεγονός ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ξεκινούσε από μια μικρή βάση αναγνωρισιμότητας, η οποία στην Αχαΐα αποκτούσε ανησυχητικά χαρακτηριστικά, συνεπικουρούμενη και από τη διαπίστωση ότι  «η Αχαΐα είναι αυτή που βγάζει περιφερειάρχη».

Ο Αιτωλοακαρνάνας, είχε μακρύ δρόμο να διανύσει. Και ο Κατσιφάρας έμοιαζε να έχει φτάσει ακλόνητος στον προορισμό πριν καν αρχίσει η παρτίδα.

Η κούρσα του 39χρονου δικηγόρου παρ΄ ΑρείωΠάγω από το Αγρίνιο, ήταν ένα πολύ δυνατό σπριντ. Όχι μόνο κάλυψε την  απόσταση, αλλά έκοψε και  πρώτος το νήμα και μάλιστα με διαφορά, αφήνοντας πίσω του τον επί δύο θητείες περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα κατά 13 μονάδες.

Τα τελικά αποτελέσματα ανέδειξαν τον Νεκτάριο Φαρμάκη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με 56,54%, έναντι 43,46% του Απόστολου Κατσιφάρα.

Ο κ. Φαρμάκης έλαβε 168.435 ψήφους έναντι 143.692 που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή.

Ο κ. Κατσιφάρας έλαβε 129.474 ψήφους έναντι 128,021 ψήφων που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή.

Οι νομοί που έδωσαν εξ αρχής σαφές προβάδισμα στον κ. Φαρμάκη και κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στον Απόστολο Κατσιφάρα, ήταν η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, χωρίς η Αχαΐα να εξαιρείται του γενικότερου κλίματος καθώς δεν μπόρεσε να δώσει στον απερχόμενο περιφερειάρχη τα ποσοστά στα οποία ο ίδιος επένδυε για να αναστρέψει το κλίμα.

Οι παράγοντες της μεγάλη νίκης

 Οι παράγοντες που συνέτειναν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί. Ένας εκ των σημαντικότερων είναι η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας η οποία το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών έβαψε όλη τη χώρα γαλάζια με μόνη εξαίρεση την Κρήτη. Ξεκίνησε ο κ. Φαρμάκης λοιπόν με μια πολύ καλή …μαγιά και με υψηλά ποσοστά συσπείρωσης καθώς  (σε αντίθεση με τον Νίκο Παπαδημάτο), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξ΄αρχής πάρει πάνω του τον υποψήφιο ο οποίος πλην των άλλων εξέφραζε και την ανανέωση που ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλείται.

Ένας άλλος παράγοντας, εξίσου σημαντικός,  είναι η βαθιά κρίση στο ΚΙΝ.ΑΛ. η οποία εκφράστηκε με θέατρο των δραματικών εξελίξεων τηΔυτική Ελλάδα και είχε αφετηρία την άρνηση μιας μεγάλης μερίδας του χώρου να αποδεχθεί την «συγκατοίκηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό άλλωστε εκφράστηκε και ανοικτά πριν από μήνες με την υποψηφιότητα Σπηλιόπουλου.

Ένας τρίτος λόγος είναι η κούραση που επήλθε στο εκλογικό σώμα μετά από εννέα χρόνια εξουσίας του Απόστολου Κατσιφάρα ο οποίος ήδη από τις εκλογές του 2014 είχε νιώσει την ανάσα του τότε υποψηφίου της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη πολύ κοντά του σε ένα βράδυ που έμοιαζε με εκλογικό θρίλερ.

Ο παράγων Φαρμάκης

Σε όλα αυτά βέβαια, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ίσως ο πιο σημαντικός: ο ίδιος ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος φέρνει τον αέρα της γενιάς του στα περιφερειακά πόστα και μαζί με αυτόν και μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα. Μια αντίληψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της παλαιοκομματικής νοοτροπίας.

«Έχουμε χαμηλό ηθικό. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι. Βλέπουμε τον ορίζοντα, αλλά πιστεύουμε πως δεν θα τον φτάσουμε ποτέ. Και αυτό θέλω να το αλλάξω» είχε πει σε συνέντευξή του στις «7Μ» πριν από λίγο καιρό δίνοντας το στίγμα του.

«Με αγχώνει η ευθύνη να εκπροσωπήσω επάξια τους πολίτες αυτού του τόπου – και ιδιαίτερα τους νέους – που όπου και να βρίσκομαι, μου ζητούν να κάνω πράξη την μεγάλη αλλαγή. Σε ό,τι αφορά την πολιτική εμπειρία του αντιπάλου μου, χωρίς να την υποτιμώ, πιστεύω πως δεν είναι  το… είδος της εμπειρίας που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η εμπειρία διαχείρισης της μιζέριας, όπως και της πολιτικής συναλλαγής, είναι άχρηστη στη Δυτική Ελλάδα, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη το πάθος και την όρεξη για δουλειά και προκοπή των νέων ανθρώπων της».

 

Από το… ροκ στο… βαλς

«Μου αρέσει και το ροκ, μου αρέσει και το βαλς. Μου αρέσουν και τα δημοτικά τραγούδια, μου αρέσουν και τα λαϊκά. Και ως υποψήφιος Περιφερειάρχης σήμερα, αλλά και ως Περιφερειάρχης αύριο με τη θέληση των συμπολιτών μας, θα… τραγουδάω και θα χορεύω τους σκοπούς που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος μας. Και όχι τους σκοπούς που άλλοι θέλουν να τραγουδάμε και να χορεύουμε, για να εξυπηρετούν τα δικά τους μικροπολιτικά ή μικροτοπικά συμφέροντα». Αυτή ήταν πριν λίγο καιρό η απάντηση Φαρμάκη στο ερώτημα «θα ακολουθήσετε ροκ ρυθμούς;».

Προσέξτε το και αυτό.

Εδώ, στον ρυθμό του Φαρμάκη, εντοπίσαμε μια επικοινωνιακή αλλαγή εν των μέσω της προεκλογικής περιόδου. Το ροκ  εναντίον Κατσιφάρα, το οποιό ξεκίνησε με τα ηχεία στο τέρμα, στη διαδρομή  περιορίστηκε και έδωσε τόπο στην προβολή του θετικού προσώπου του υποψηφίου. Ίσως αυτή η στροφή, να έπαιξε το δικό της σημαντικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νεκτάριος Φαρμάκης επιτυγχάνει την πρώτη πολιτική στροφή στην ιστορία της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και από Σεπτέμβρη ετοιμάζεται να κρατήσει γερά το τιμόνι και να οδηγήσει το καράβι της Περιφέρειας στα… νερά του. Η δήλωσή του το βράδυ των εκλογών ότι «η νίκη είναι για όλους», προϊδεάζει για συναινετικό κλίμα συνεργασίας. Θα είναι η παράταξη Σπηλιόπουλου αυτή που θα τείνει χείρα συνεργασίας ενόψει της απλής αναλογικής; Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι υπάρχει μια τέτοια διάθεση. Αλλά επειδή η πολιτική δεν συμπορεύεται πάντα με τις διαθέσεις, δεν μένει παρά να περιμένουμε το φθινόπωρο.

Ποιος είναι ο νέος Περιφερειάρχης

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης γεννήθηκε το 1980 στο Αγρίνιο.
Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής  και τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.Είναι δικηγόρος παρ’ ΑρείωΠάγω και ασκεί μάχιμη Δικηγορία από το 2006 ενώ από το έτος 2013 είναι και διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» στην Αιτωλοακαρνανία.

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με το συνδυασμό του Ανδρέα Κατσανιώτη. Στην Αιτωλοακαρνανία, ο συνδυασμός του Ανδρέα Κατσανιώτη αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους με ποσοστό 52,5%.

«Τρεις νομοί, μία γροθιά!»

«Σήμερα, οι πολίτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε μία νέα εποχή» δήλωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης αμέσως μετά τη νίκη του. «Γι’ αυτό και η νίκη δεν είναι προσωπική», συνέχισε. «Δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Ούτε καν σε λίγους ή μερικούς. Ανήκει σε όλους! Ανήκει στο σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, που πάντα είχαν λιγότερα απ’ όσα άξιζαν. Με την κοινωνία ξεκινήσαμε, στην κοινωνία απευθυνθήκαμε και με αυτή θα συνεχίσουμε..Τρεις νομοί, μία γροθιά! 700.000 άνθρωποι, μία καρδιά!».

ΓΙΩΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)