Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια -Εναέρια μέσα ξανά στη μάχη, σε δύσβατα σημεία οι φλόγες | dete

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια -Εναέρια μέσα ξανά στη μάχη, σε δύσβατα σημεία οι φλόγες

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια και από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τη μάχη για να σβήσουν τις φλόγες που έχουν κατακάψει τα πάντα.

Η αναζωπύρωση το απόγευμα της Τετάρτης δημιούργησε το νέο μέτωπο στο χωριό Πλατανιά και η φωτιά κινείται βορειανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι. Εκεί επικεντρώνονται από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με στόχο να περιορίσουν τη φωτιά και να ελέγξουν την κατάσταση. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν καεί περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους.

Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε στο iefimerida ότι «η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στις περιοχές Σταυρός, Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη. Το σοβαρότερο μέτωπο εντοπίζεται βόρεια από το Κοντοδεσπότι, όπου το ιδιαίτερο ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπει την ομαλή πρόσβαση των χερσαίων δυνάμεων. Ελπίζουμε σήμερα να μας βοηθήσει ο καιρός, να πέσουν οι άνεμοι και να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάσβεση με τη βοήθεια των εναέριων μέσων».

Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια
Στην περιοχή στην οποία κινείται το μέτωπο της φωτιάς δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής. Και στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να μην καταστραφεί. Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιά.

Σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα απογειώθηκαν για να κάνουν ρίψεις νερού. Αρχικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια «ρίχτηκαν» 4 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Οι εναέριες δυνάμεις όμως αυτή την ώρα (08:50) έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 12 αεροσκάφη (τα 3 από Ιταλία και Ισπανία), 9 ελικόπτερα, καθώς και ακόμη δύο ελικόπτερα συντονισμού.

Ωστόσο, το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα τα οποία ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει κάψει τα πάντα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, που αυξάνονται σε ορισμένα σημεία του δάσους.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».