Πόρισμα – σοκ: Επτά θανάσιμα λάθη σε μία γέννα | dete

Πόρισμα - σοκ: Επτά θανάσιμα λάθη σε μία γέννα

Το πόρισμα καταγράφει απανωτά ιατρικά λάθη που στέρησαν σε 29χρονη το μωρό της, αλλά και τη δυνατότητα τεκνοποίησης - Κανείς από τους διενεργούντες ΕΔΕ δεν είδε ευθύνη των γιατρών, μέχρι που η υπόθεση πήγε στο ΣΕΥΥΠ

Μία τραγική ιστορία με θύμα μια 29χρονη που πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει και αντί να βιώσει το θαύμα της μητρότητας, κατά τον τοκετό, έχασε το πρώτο της μωρό, αλλά και κάθε ελπίδα να αποκτήσει παιδιά αποτυπώνεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ».

Πρόκειται για μία βαριά περίπτωση ιατρικού λάθους, που όμως αναδεικνύει και την κακώς εννοούμενη στη χώρα μας «συναδελφικότητα»: τις βαριές αμέλειες και πλημμέλειες της γυναικολόγου στον τοκετό δεν τις «είδε» κανείς από τους διενεργούντες την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στο νοσοκομείο - η υπόθεση πειθαρχικά είναι ακόμη ανοιχτή στο Κεντρικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, αναδεικνύοντας την παθογένεια του Πειθαρχικού Δικαίου στον ιατρικό κλάδο.

Τις διαπίστωσε όμως το ΣΕΥΥΠ επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά και στη συνέχεια το δικαστήριο που δίκασε τη συγκεκριμένη υπόθεση, επιβάλλοντας στη γυναικολόγο ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Το δράμα της νεαρής γυναίκας, που κυοφορούσε το πρώτο της παιδί, άρχισε να εκτυλίσσεται στις 23 Ιουνίου 2015. Την ημέρα εκείνη πήγε στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής με τον σύζυγό της προκειμένου να γεννήσει. Κατόπιν υπόδειξης της γυναικολόγου, θα γινόταν πρόκληση τοκετού. Ως ημερομηνία τοκετού είχε οριστεί η 26η Ιουνίου. Σύμφωνα με τους γονείς, η γιατρός τους ενημέρωσε ότι στις 25 Ιουνίου ξεκινά η άδειά της και γι’ αυτό τους πρότεινε την πρόκληση τοκετού. Η γιατρός, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι γονείς είχαν ζητήσει τοκετό με καισαρική τομή και πως η ίδια τους αντιπρότεινε πρόκληση φυσιολογικού τοκετού. «Πάντως η ιατρός δεν ζήτησε γραπτή συγκατάθεση της επιτόκου για την πρόκληση τοκετού, ούτε και την ενημέρωσε για τη μικρή έστω πιθανότητα επιπλοκών και για τις επιλογές αντιμετώπισής της, σύμφωνα με τις καταθέσεις και των δύο πλευρών», αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας.

Η διαδικασία της φαρμακευτικής πρόκλησης τοκετού ξεκίνησε για την 29χρονη περίπου στις 14.45 της 23ης Ιουνίου. Η ημέρα εκείνη ήταν επίσης ημέρα εφημερίας της γιατρού στη μαιευτική κλινική - επισημαίνεται στο πόρισμα ως «ημέρα που εξυπηρετούσε την ίδια αφού εφημέρευε».