Πρώτια για την Αχαϊα στους Έλληνες πρωθυπουργούς | dete

Πρώτια για την Αχαϊα στους Έλληνες πρωθυπουργούς

Εναν ιδιαίτερο χάρτη ο οποίος παρουσιάζει τους 97 πρωθυπουργούς της Ελλάδας από την εποχή του Καποδίστρια έως και σήμερα, με βάση το νομό ή τον τόπο γέννησής τους, δημιούργησε ο ιστορικός ερευνητής Wedaneus.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει τα ηνία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μόλις ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που έχει γεννηθεί στο νομό Αττικής.

Πρωτιά για την Αχαΐα

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας τον παρακάτω χάρτη, την πρωτιά καταλαμβάνει η Αχαΐα η οποία έχει εκπροσωπηθεί από 14 πρωθυπουργούς στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, εκτός από τους τρεις της οικογένειας Παπανδρέου στη λίστα ξεχωρίζουν επίσης οι: Θρασύβουλος και Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο Δημήτρης Γούναρης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος, αλλά και πρόσφατα ο Παναγιώτης Πικραμένος που εκτέλεσε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Ο χάρτης που δείχνει τους νομούς με τους περισσότερους πρωθυπουργούς:

Ακολουθεί Αιτωλοακαρνανία και Αρκαδία
Συνεχίζοντας, με 8 και 7 πρωθυπουργούς αντίστοιχα ακολουθούν οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και της Αρκαδίας. Από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας ξεχωρίζουν του Χ. Τρικούπη, ενώ από την Αρκαδία του γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Καταληκτικά, άξιο μνημόνευσης είναι ότι ποτέ έως σήμερα δεν έχει βγει πρωθυπουργός από το νομό Θεσσαλονίκης.

Δείτε την ολοκληρωμένη λίστα με τους πρωθυπουργούς που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα wedaneus.home.blog.