Πρώτη σύγκρουση στη Βουλή για την άρση ασυλίας του Πολάκη | dete

Πρώτη σύγκρουση στη Βουλή για την άρση ασυλίας του Πολάκη

Το συναινετικό κλίμα που επικράτησε χθες στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο γρήγορα θα ξεχαστεί, καθώς στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση ασυλία του Παύλου Πολάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σηκώσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση για ρεβανσισμό. Το γεγονός μάλιστα ότι θα πάρει τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας – που απουσίαζε από την συζήτηση για το φορολογικό – δείχνει την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκρουστεί με το κυβερνών κόμμα.

Αιχμή του δόρατος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το γεγονός ότι η υπόθεση Πολάκη δεν συζητήθηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, κάτι που τόνισαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή δεοντολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η προηγούμενη κυβέρνηση ξιφουλκούσε εναντίον του συγκεκριμένου νόμου τον οποίο ήθελε να καταργήσει.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη μέχρι στιγμής να ακολουθήσει την τακτική του «σκληρού ροκ» που θα θελήσει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή συζήτηση.

Την γραμμή που θα ακολουθήσει η ΝΔ την έδωσε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το αν θα πάρει τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να μιλήσει. Είναι θέμα της Βουλής και όχι της Κυβέρνησης. Όπως ξέρετε, η Βουλή έχει επιληφθεί του θέματος μετά τις σχετικές διαβιβάσεις που έγιναν από τη Δικαιοσύνη, η αρμόδια Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια και η Ολομέλεια θα αποφασίσει»,  είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για «διαρροές»

Το γεγονός ότι η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη δεν είναι φανερή, φαίνεται να ανησυχεί την Κουμουνδούρου καθώς ο πρώην υπουργός δεν είναι ιδιαιτέρως συμπαθής σε όλα τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσφορία φάνηκε κυρίως μετά την αήθη επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Παύλος Πολάκης εναντίον του Στέλιου Κιμπουρόπουλου με αρκετούς βουλευτές να παίρνουν δημόσιες αποστάσεις «αδειάζοντας» τον πρώην υπουργό.

Ωστόσο το γεγονός ότι η υπόθεση που κατηγορείται αφορά την παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Παύλος Πολάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα κάνει τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να αισιοδοξούν πως δεν θα υπάρξουν «διαρροές» καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα και να βάλει «φρένο» σε δεύτερες σκέψεις που ενδεχομένως να υπάρχουν σε ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα αλλάξουν την ατζέντα

Στην κυβέρνηση βλέπουν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θελήσει να αλλάξει την ατζέντα ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου φοροελαφρύνσεων, μία κίνηση που είχε θετική ανταπόκριση στην κοινωνία. Η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η προώθηση του κυβερνητικού έργου, ήδη δόθηκε σε διαβούλευση η διάταξη για την κατάργηση του ασύλου, το επιτελικό κράτος συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ενώ κατατέθηκε και η πρώτη τροπολογία για την επένδυση του Ελληνικού.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει εφ’ όσον προκληθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε δώσει ένα ξεκάθαρο πρώτο δείγμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Ο πολιτικός πολιτισμός που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση δεν θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό ότι σημαίνει ότι ξεχνάμε τι έγινε σε αυτή την χώρα. Όλες οι δεσμεύσεις μας για να διερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους σας διαβεβαιώ ότι θα διερευνηθούν μέχρι τελευταίας κεραίας. Αυτό δεν θα γίνει για λόγους ρεβανσισμού, θα γίνει για λόγους δημοκρατίας».