Πρώτη μέρα στο… Συμβούλιο! Πολλά τα χαμόγελα, λίγα τα παραπολιτικά (αν και δεν έλειψαν) κατά την πρώτη συνεδρίαση | dete

Πρώτη μέρα στο… Συμβούλιο! Πολλά τα χαμόγελα, λίγα τα παραπολιτικά (αν και δεν έλειψαν) κατά την πρώτη συνεδρίαση

Αρχή με χαμόγελα, αστεία και ανταλλαγή ευχών και πειραγμάτων. Ναι, έπεσαν και κάποιες μπηχτές, αλλά… εορταστικού τύπου. Παραπολιτικά δεν βγήκαν παρά ελάχιστα. Δεν είναι οι πρώτες συνεδριάσεις για τέτοιες δουλειές. Με μια μόνο εξαίρεση. Τον Ηλία Γρηγόρη από την παράταξη «Ώρα Πατρών». Ο οποίος με το γνωστό του ταμπεραμέντο επέμενε να λάβει από την πρώτη συνεδρίαση θέση το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας  για το θέμα της αλλαγής του νόμου της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Ο προεδρεύων Χρήστος Κορδάς του είπε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν διότι η πρώτη συνεδρίαση είναι με βάση το νόμο, προορισμένη μόνο για την εκλογή οργάνων. Ο Ηλίας Γρηγόρης επέμενε, δεν εισακούστηκε τελικά και μουρμούριζε για αρκετή ώρα κοιτάζοντας «στραβά» προς την πλευρά του δημάρχου.

Έθεσε και άλλο ένα θέμα ο σύμβουλος της «Ώρας Πατρών». Την παραίτηση δύο εκλεγμένων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προκειμένου να εισέλθουν  στο συμβούλιο δύο άλλοι σύμβουλοι (οι αμέσως επόμενοι σε ψήφους), θέμα που ανέδειξαν οι «7Μ». Μάλιστα οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι, δεν αποδέχθηκαν καν την εκλογή τους με αποτέλεσμα στην ορκωμοσία του συμβουλίου να παρίστανται και να ορκίζονται οι δύο νέοι σύμβουλοι που τους αντικατέστησαν. «Ποιοι είναι αυτοί που παραιτήσατε;» ρωτούσε μεγαλοφώνως ο Ηλίας Γρηγόρης, αλλά δεν πήρε απάντηση ούτε σε αυτή την παρέμβασή του.

Αποτέλεσμα: 43, 42, 40

Η ψηφοφορία κύλησε στα αναμενόμενα, με ελάχιστες εκπλήξεις. Στην πρώτη, που αφορούσε τον πρόεδρο, ο Παναγιώτης Μελάς έλαβε 43 «ναι» επί των 47 παρόντων συμβούλων (απουσίαζαν δύο). Ακολούθησε η ψηφοφορία για αντιπρόεδρο, με την Κατερίνα Σολωμού από την παράταξη «Πρωτεύουσα ξανά!» να λαμβάνει 43 ψήφους και η  τρίτη ψηφοφορία για  γραμματέα, με τον Ανδρέα Νικολάου από την παράταξη Παπαδημάτου να λαμβάνει 40 ψήφους.

Τρεις γιατροί και ο Μελάς

Το νέο προεδρείο, έδειξε να τα πηγαίνει καλά με το που έλαβε θέση επί της κεφαλής του τραπεζιού της συνεδριάσεως. Ο Παναγιώτης Μελάς, ενδείκνυται για τη θέση καθώς διαθέτει συμπάθειες και στις άλλες παρατάξεις και τηρεί τους τόνους στο σημείο που ενδείκνυται. Η Κατερίνα Σολωμού με  8 χρόνια θητεία στην Αυτοδιοίκηση , έδειχνε άνετη  σαν να βρίσκεται στο φυσικό της χώρο. Ο Ανδρέας Νικολάου, «παλιά καραβάνα» του δημοτικού, επίσης χαλαρός και χαμογελαστός. Δύο γιατροί (τρεις μαζί με τον δήμαρχο που κάθεται ακριβώς δίπλα) και στη μέση ο  κ. Μελάς. «Δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι» ακούγεται να του λέει ένας από τους τρεις.

Ο Κώστας Πελετίδης κινείται στους γνωστούς ήπιους τόνους, αν και δίνει που και που και καμία συμβουλή στον προεδρεύοντα Χρήστο Κορδά (όπως π.χ. για το πώς θα χειριστεί τον διαμαρτυρόμενο Ηλία Γρηγόρη).

Ο νέος πρόεδρος έδωσε πάντως μια γεύση από την πολιτική που θα ακολουθηθεί από τη δημοτική αρχή. «Ξεκινάμε τη νέα Δημοτική περίοδο με ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης» είπε.

Έχει την σφραγίδα του Κλεισθένη, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του οικονομικού παρατηρητηρίου, της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν.

Άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας με όσο το δυνατόν γίνεται ευρύτερη συμμετοχή φορέων, όπως επίσης μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία της λαϊκής οικογένειας.

Αυτές οι αποφάσεις απαιτούν ουσιαστική συνεργασία και διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς στείρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις, με τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας, απ' όλους. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος. Κανείς δεν περισσεύει. Μαζί μας θα είναι και ο Πατραϊκός λαός που αγωνίζεται καθημερινά».

Οι διαθέσεις της αντιπολίτευσης

Σε χαρούμενη διάθεση τα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας. Κάποιοι περισσότερο, όπως ο Χρήστος Κορδάς που διηύθυνε με χιούμορ τη συνεδρίαση, κάποιοι λιγότερο όπως η Τασία Τογιοπούλου που ήταν σκεπτική.

Σε χαρούμενη διάθεση και τα επιτελεία της αντιπολίτευσης. Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σε χαμηλούς τόνους επίσης, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει όλες τις προτάσεις του δημάρχου και των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, τις επιτροπές και τους οργανισμούς και έχει δώσει ένα στίγμα της διάθεσης με την οποία ξεκινάει τη θητεία του από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Πατρέων.

«Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως το ανώτατο βουλευόμενο  Όργανο της πόλης που εκφράζει με τις αποφάσεις του την πλειοψηφία των δημοτών, πρέπει να λειτουργεί με όρους απόλυτης δημοκρατίας, με πλουραλισμό απόψεων, με διάθεση σύνθεσης και επιδίωξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ιδίως για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής και πάνω από όλα με σεβασμό στο διάλογο και την αντίθετη άποψη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σοβαρή, στο πνεύμα και το στυλ του επικεφαλής της η παράταξη Παπαδημάτου. Τυπικοί, δεν έδωσαν στίγμα των διαθέσεών τους ή της «γραμμής» που θα ακολουθήσουν.

Η ομάδα της «Ώρας Πατρών» έχει κέφια και φαίνεται να έχει μπει ορεξάτη για αντιπολίτευση στο συμβούλιο. Χαλαροί οι του «Σπιράλ», οι νεοεισερχόμενοι Πέτρος Ψωμάς και Θάνος Δούρος

Ομιλητικότατος όπως πάντα ο Νίκος Νικολόπουλος, δεν κάθεται στην μέση της ομάδας των συμβούλων της παράταξής του, ως είθισται, αλλά στην άκρη. Στην άλλη άκρη κάθεται ο ανεξαρτητοποιημένος Αντώνης Κουνάβης. Ο Νικολόπουλος, τους ρίχνει μερικές μπηχτές. Ο Κουνάβης, δεν απαντά. Δεν ανταλλάσσει κουβέντα με κανέναν. Κάθεται σιωπηλός, σηκώνεται, ψηφίζει, ξανακάθεται.

Σε ανακοίνωσή της η «Νέα Πάτρα» δίνει και το στίγμα της: «Έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου της και την ευθύνη που απορρέει από την εντολή του 60% του Πατραϊκού λαού, υπεύθυνα και σθεναρά θα ασκεί τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα, ελέγχοντας τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, ενώ κυρίως θα αντιτάσσεται σε κάθε απόπειρα υποταγής του Δήμου στα κομματικά κελεύσματα του Περισσού» αναφέρεται σε ανακοίνωση..

Σοβαρός και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ενώ Τζανάκος, Πατούχας και Ντρίνιας, είχαν το σύνηθες στυλ τους.

Ο Χρήστος Πατούχας μάλιστα, με ανακοίνωσή του, πέραν της αντιπολιτευτικής του διάθεσης απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε γνωστό και το αίτημά του για εκπροσώπηση στους οργανισμούς: «Υποψιαζόμαστε, ότι η σημερινή πλειοψηφία των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης,  θα υιοθετήσει την αρχή της τυπικής πρόβλεψης του νόμου στην συγκρότηση των διοικήσεων όλων των δημοτικών οργανισμών. Με τον τρόπο αυτό, οι μικρότερες παρατάξεις, και η δική μας, δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπούνται, να ελέγχουν και να προτείνουν. Μπορεί να γίνει διαφορετικά, φοβούμαστε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί επιλογή» τόνισε..

Οι μισοί, είναι νέοι

Όσο για την ανανέωση του συμβουλίου; Πάνω από 25 νέα πρόσωπα κάθονται στα έδρανα του Οργάνου. Άλλοι με θητεία στην Αυτοδιοίκηση, γνωστοί και προβεβλημένοι και άλλοι νέοι σε ηλικία ή εμπλοκή με τα κοινά  και πολλά υποσχόμενοι. Την ώρα της ψηφοφορίας μάλιστα για τις Επιτροπές, όπου απαιτείται ειδική μέριμνα από κάθε παράταξη λόγω του σύνθετου του τρόπου εκλογής, επικρατούσε ένας συναγερμός στις παρατάξεις. «Προσοχή, μη γίνει λάθος», ήταν  η συμβουλή των παλιών.

Νέο τοπίο, νέα πρόσωπα, νέες ισορροπίες. Η θητεία ξεκινάει.

 

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(Από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)