Πρόκα: Τα δικά μας καρναβαλικά βραβεία- Όταν αφήνεις το… θησαυρό | dete

Πρόκα: Τα δικά μας καρναβαλικά βραβεία- Όταν αφήνεις το... θησαυρό

Της Γιώτας Κοτογεωργοπούλου

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της Πάτρας, θα μπορούσε να μπει άνετα κάτω από τον τίτλο «καμία απολύτως σχέση με τα προηγούμενα». Μια καμία. Και δεν «έφταιγε» μόνο ο γενναιόδωρος ήλιος για αυτό. «Έφταιγε», πρωτίστως, το γεγονός ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας, για πρώτη φορά από την ανάληψη της θητείας της, αποφάσισε να θέσει το καρναβάλι και τους ανθρώπους του, μπροστά από το ιδεολογικό της περίβλημα. Αν εξαιρέσεις τον καρνάβαλο ο οποίος συνέχισε ως «αστική δημοκρατία» στο ίδιο τέμπο της παλιάς καλής «πλουτοκρατίας» και την… έτοιμη να καταβροχθιστεί από την αστική δημοκρατία βασίλισσα, η υπόλοιπη διοργάνωση παραδόθηκε στα έμπειρα χέρια των μελών του Κρυμμένου θησαυρού, στα έμπειρα χέρια των ανθρώπων του καρναβαλικού εργαστηρίου, στα έμπειρα χέρια των υπαλλήλων του δήμου, που αγαπούν, που πιστεύουν, που επενδύουν χρόνια στο καρναβάλι.

ΑΦΕΘΗΚΑΝ να ανθίσουν τα λουλούδια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην οποία χρόνια τώρα στηρίζεται το καρναβάλι και στην οποία μερικές φορές επαφίεται και η τύχη του, όταν παρουσιάζονται αρρυθμίες και έρχονται τα πληρώματα με τη φαντασία τους να επαναφέρουν τους παλμούς.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του 2019 ήταν υπ΄αυτή την έννοια ένα μάθημα και για την ίδια τη δημοτική αρχή, η οποία έμαθε στην πράξη τι συμβαίνει σε αυτή την πόλη, όταν αφήνει ελεύθερο και δίχως … μπαγκέτες τον θησαυρό της, όταν είναι εξωστρεφής και συνδιαλέγεται με άλλους ανθρώπους, με άλλους πολιτισμούς, με άλλες χώρες.
ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ στη δημοτική αρχή της Πάτρας για το γεγονός ότι δεν μερίμνησε για… τιμωρία του γκρουπ 40 και τους «τσουτσουνοπαίχτες» του μέσω των βραβείων. Το 40 βραβεύτηκε και μάλιστα πολλαπλώς, κόντρα στις ύβρεις που είχαν εξαπολύσει μέσω των social media διάφοροι θερμόαιμοι του κομματικού μηχανισμού. Ο δήμος απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με χιούμορ τη σάτιρα, έστω και αν για την περίπτωση του άρματος Αμβρόσιου υπεβλήθη σε …κατάνυξη που πρέπει να αποδοθεί και στις εκλογές που έρχονται και κανείς δεν θέλει την εκκλησία στο… πόδι, ανεξαρτήτως της σχέσης που έχει με την πίστη.

Τα βραβεία της …«Πρόκας»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Εξαιρετική ήταν η μουσική κάλυψη των παρελάσεων του Πατρινού καρναβαλιού. Με έμφαση στην ελληνική μουσική (επιτέλους) και με δροσερές επιλογές, με γρήγορους αλλά όχι φρενήρεις ρυθμούς, με αναφορές στη δεκαετία του ΄80 και μια μικρή δόση νοσταλγίας, οι dj έκαναν refresh στα ακούσματά μας και αυτό το παρατήρησαν άπαντες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ στους «Δήθεν αδιάφορους» από την Κάτω Αχαΐα, οι οποίοι έφτιαξαν με οικολογικό τρόπο, τα πιο όμορφα ...πτηνά της αποκριάς φέροντας την αποκέντρωση στην παρέλαση και τη φαντασία στο οδόστρωμα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ στο άνθινο άρμα που ήταν εκπληκτικής αισθητικής και άψογης τεχνοτροπίας. Το καρναβαλικό εργαστήρι θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την επαναφορά των άνθινων στο… μενού της γιορτής. Μακράν το καλύτερο άρμα για φέτος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ALL TIME CLASSIC στους Στρατηγούς που ξεκίνησαν από ένα απλό τζιπ και κατέληξαν κονβόι. Πλήρωμα... παλιάς κοπής, φέρνει ξανά τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας, στην κοιτίδα της: τον ντόρο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΣΟΝΑΣ στον …Τρομπ των στρατηγών, τον Γιώργο Κοντογιάννη, ο οποίος άφησε εποχή και ως καρικατούρα του Ντόναλντ Τραμπ με το αδιαπραγμάτευτο ταλέντο του και κατάφερε να επισκιάσει ακόμη και την φοβερή βασίλισσα Ελισάβετ (Αντώνη Χουμουρίτη).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥ στους δράκους της Κίνας, οι οποίοι άρεσαν, ξεσήκωσαν, αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας και έδωσαν ένταση στην τελετή λήξης. Το αλλιώτικο, είναι πάντα ενδιαφέρον.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ στους Γιώργο Λογαρά και Κατερίνα Τσουκαλά. Οι πιο φρέσκες φιγούρες της πόλης στον τομέα «παρουσίαση», έδειξαν ότι έχουν κάνει βήματα πολλά μπροστά και είναι έτοιμοι να παραλάβουν τη σκυτάλη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΝΕΥΣΗΣ στο γκρουπ 40. Το άρμα Διονυσιακό, Αριστοφανικό, αλλά το μήνυμα πολιτικό. Η αιχμή βρισκόταν στην… μπαγκέτα.

(εφ 7 Μέρες Ενημέρωση)

error: Alert: Content is protected !!