Προφυλακιστέοι οι πέντε Ρουμάνοι για τις κλοπές καλωδίων σε φωτοβολταϊκά πάρκα | dete

Προφυλακιστέοι οι πέντε Ρουμάνοι για τις κλοπές καλωδίων σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Το δρόμο για τη φυλακή θα πάρουν οι πέντε κατηγορούμενοι από τη Ρουμανία για την εμπλοκή τους σε κλοπές καλωδίων από φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ηλεία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι δράστες ηλικίας 35,33,32,31 και 25 ετών, ξεκινούσαν από τη χώρα τους ολόκληρο ταξίδι για να βρουν στόχους που θα «χτυπήσουν» σε όλα την Ελλάδα. Από τα εννέα «χτυπήματά» τους που έχει καταγραφεί η εμπλοκή τους, τα τέσσερα ήταν στην Ηλεία.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού, διαφόρων διατομών, συνολικού μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Χθες σε μια μαραθώνια διαδικασία απολογήθηκαν για τις πράξεις τους στον Ανακριτή Αμαλιάδας από τις δέκα το πρωί έως και λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Ο συνήγορος εξ Αθηνών των πέντε κατηγορουμένων Βασίλης Παπαβασιλόπουλος, μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε τα εξής: "Με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα και οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Αρνήθηκαν το σύνολο των αποδιδομένων κατηγοριών, πλην όμως ο κ. Εισαγγελέας και ο κ. ανακριτής είχαν αντιθετη άποψη. Στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να κάνω κάτι άλλο. Θα παλέψουν με οποιοδήποτε τρόπο για να αποδείξουν την αθωότητά τους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι δράστες είχαν κλέψει καλώδια από φωτοβολταϊκά πάρκα σε Καβάσιλα, Στρούσι, Μπόρσι και Σιμόπουλο, ενώ ετοιμάζονταν και για ένα ακόμα στην περιοχή του Ελαιώνα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα φέρονται να έχουν χτυπήσει σε Γαργαλιάνους, Κόρινθο, Παλαμά Καρδίτσας, Πιερία και Λιμνοχώρι. Από όλα τα παραπάνω τα έξι ανήκουν στην ίδια εταιρία εκμετάλλευσης.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαλιάδας κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος και να ξετυλίξουν το κουβάρι, που οδηγούσε στους πέντε δράστες. Ξεκινώντας από τη χώρα τους, περνούσαν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και κατέβαιναν στα νότια κυρίως της χώρας. Στην Ηλεία είχαν βρει μάλλον θησαυρό αφού εδώ έγιναν τα περισσότερα χτυπήματα από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ σαφώς αναζητούνται και άλλες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας στοιχεία με φωτογραφικό υλικό και βίντεο εντόπισαν τα αυτοκίνητα των δραστών και στη συνέχεια τους ίδιους.