Πρέσινγκ των Θεσμών για τις φοροελεφρύνσεις: “Ολο το πακέτο θα είναι μέσα” απαντάει το ΥΠΟΙΚ | dete

Πρέσινγκ των Θεσμών για τις φοροελεφρύνσεις: "Ολο το πακέτο θα είναι μέσα" απαντάει το ΥΠΟΙΚ

Συνεχίζεται η παρτίδα σκάκι με τους Ευρωπαίους πάνω στο ταμπλό του Προϋπολογισμού, καθώς αν και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι όλες οι εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο φορονομοσχέδιο- μαθούθ, το μπλοκ των “σκληρών” επιμένει επί του παρόντος στο “κενό” των περίπου 900 εκατ. Ευρώ.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τις βασικές διατάξεις του φορολογικού είναι πυρετώδεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς το τελικό δημοσιονομικό κόστος. Για παράδειγμα, αν και έχει αποφασιστεί ότι θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά νέος συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η έκπτωση φόρου (777 ευρώ), που μετατρέπεται σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ, θα “σβήνει” σταδιακά από τις 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω όπως σήμερα ή αν ο “κόφτης” θα τεθεί πιο χαμηλά. Επιπλέον, δεν έχει αποφασιστεί ο ρυθμός που θα “σβήνει” αυτή η έκπτωση φόρου, κάτι που θα κρίνει βέβαια και σε πόσο υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια θα μεταφέρεται το όφελος του χαμηλού συντελεστή.

Επιμένει η ελληνική πλευρά για το αφορολόγητο
Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στις έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχει τεθεί ζήτημα για τη μείωση του. Πράγματι, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν επιμελώς να θίξουν το ζήτημα, αναμένοντας το λεπτομερή και τελικό σχεδιασμό της Αθήνας. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ειδικά στο μπλοκ των “Βόρειων” η γραμμή του ΔΝΤ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Ποια είναι αυτή η γραμμή, όπως εκφράστηκε επισήμως από τον επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου, που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα για την Έκθεση του άρθρου 4; Ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα (tax credit threshold) είναι πολύ υψηλό και καλύπτει πάνω από το 50% των φορολογούμενων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι γύρω στο 8%. Η επιχειρηματολογία αυτή συμπληρώνεται με την επισήμανση ότι όσο μένει τόσο στενή η φορολογική βάση, δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα.
Η επιχειρηματολογία αυτή αγνοεί, ωστόσο, βασικά στοιχεία των φορολογικών συστημάτων ανά την Ευρώπη. Αν για παράδειγμα έμενε κανείς στο ότι π.χ. η Γερμανία ή η Πορτογαλία δεν έχουν ανάλογο αφορολόγητο, θα έβλεπε μόνο τη μισή εικόνα. Για να έχει κανείς ολόκληρη την εικόνα, θα πρέπει να εξετάσει κανείς τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας αλλά κυρίως τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα έχουν “ξηλωθεί” ακόμα και οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, στην Πορτογαλία προβλέπονται φοροεκπτώσεις για έξοδα παιδιού, για δαπάνες εκπαίδευσης, για ιατρικά έξοδα, για τόκους στεγαστικών δανείων, για διατροφές, για δωρεές, για εισφορές σε επικουρικά ταμεία, για δαπάνες σε ασφάλειες ζωής!

Οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης στο φορολογικό νομοσχέδιο
Η ελληνική πλευρά, παρά το στενό μαρκάρισμα των Ευρωπαίων, ετοιμάζει το φορολογικό νομοσχέδιο και πολύ περισσότερο τις γραμμές άμυνας εν όψει της αποστολής του σχεδίου Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες σε 15 ημέρες. “Όλο το πακέτο θα είναι μέσα” είναι η μόνιμη επωδός κι αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα βρίσκονται οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα μέτρα στήριξης της οικοδομής με τους αστερίσκους που ανέδειξε χθες το economistas.gr, τα ειδικά φοροκίνητρα που “φωτογράφισε” ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, αναμένονται κίνητρα σε αλλοδαπούς με “βαριά” πορτοφόλια, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, κίνητρα σε επιχειρήσεις για παροχές σε είδος προς τους εργαζομένους τους, κίνητρα για άδειες διαμονής (golden visa), κίνητρα στο πλαίσιο του leasing οχημάτων. Επιπλέον, έρχονται αλλαγές στα όρια των υποχρεωτικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα, όπως επίσης στα όρια για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές πληρωμές.