Πράσινο φως για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών της Κυλλήνης | dete

Πράσινο φως για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών της Κυλλήνης

Υπεγράφη από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, η απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος «Πηλός Λουτρών Κυλλήνης» που βρίσκεται στον οικισμό Κυλλήνης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, του Νομού Ηλείας.

Το θέμα της αναγνώρισης των Λουτρών Κυλλήνης ως ιαματικών εκκρεμούσε από τον Μάιο του 2014. Συγκεκριμένα, στις 25 Μαΐου του 2014 η ΦΑΙΑΞ Ανώνυμη  Εταιρεία Τουριστικής Αναπτύξεως είχε αποστείλει αίτηση και συνημμένο φάκελο δικαιολογητικών, για την αναγνώριση του φυσικού αυτού πόρου ως ιαματικού.

Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των Λουτρών της Ελλάδας που φέρουν τις προδιαγραφές ως ιαματικών, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της κυβέρνησης να επενδύσει σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο με σημαντικές προοπτικές παγκοσμίως, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, θα ενισχύσει όλους τους μήνες του χρόνου περιοχές που σήμερα δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένες.

Σύμφωνα με το Global Wellness Economy Monitor, η παγκόσμια «βιομηχανία» ευεξίας αναπτύχθηκε την περίοδο 2015-2017 κατά 12,8%, από 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών τα 56,2 δισ. δολάρια (στοιχεία 2017) προέρχονται από την αγορά των ιαματικών λουτρών, η αξία της οποίας εκτιμάται να ξεπεράσει τα 77 δισ. δολάρια το 2022.