Πού είναι ο Νεκτάριος; «Άφαντος» πολιτικά ο Φαρμάκης μετά από το δυναμικό ξεκίνημά του | dete

Πού είναι ο Νεκτάριος; «Άφαντος» πολιτικά ο Φαρμάκης μετά από το δυναμικό ξεκίνημά του

 Τι κι αν στηρίζεται επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε ευθέως τους Νεοδημοκράτες να δώσουν μαζί του τη μάχη στις περιφερειακές εκλογές;

Τι κι αν έχουν πέσει «λυτοί και δεμένοι» για να σπρώξουν την υποψηφιότητα του; Καλά καλά δεν έχουν κλείσει ούτε δύο μήνες από την ανακοίνωση της και ο Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται ότι τείνει να  «ξεφουσκώσει», προκαλώντας εύλογο προβληματισμό ακόμη και σ’ αυτούς που είδαν αρχικά στο πρόσωπο του έναν νέο… Ανδρέα Κατσανιώτη. Καθότι ο ίδιος δεν δικαιώνει μέχρι τώρα τις προσδοκίες τους.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος οι πάντες στο τοπικό «γαλάζιο στρατόπεδο» αιφνιδιάστηκαν.

Οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξη του 38χρονου δικηγόρου από το Αγρίνιο, ενώ το όνομα του δεν είχε «παίξει» στα σχετικά σενάρια.

Ωστόσο, την έκπληξη και το «μούδιασμα» διαδέχθηκε σύντομα η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού για τη στήριξη του Νεκτάριου Φαρμάκη και, κυρίως, την άνοδο της αναγνωρισιμότητας του που ήταν ανύπαρκτη στην Αχαΐα.

 

Το έναυσμα από τον ίδιο τον Κυριάκο

 Όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το έναυσμα της στήριξής του έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Πάτρα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στα στελέχη και στα μέλη του κόμματος του να κερδηθεί η μάχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα από τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αυριανό πρωθυπουργό της χώρας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης είπε: «Θα σας χτυπήσουμε πολλές φορές την πόρτα. Το κυβερνητικό σας πρόγραμμα για μείωση φόρων, δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά ποιοτικής αναβάθμισης της παιδείας, θα ενισχύσει και το δικό μας πρόγραμμα, που όμως πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει την απαιτούμενη ελευθερία για να δομήσουμε μία πραγματική τοπική διακυβέρνηση, αλλά και μία σύγχρονη αντίληψη περιφερειακής ανάπτυξης».

 

 Δεν πείθει…

Καλύτερο ξεκίνημα για την υποψηφιότητα του, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Κι όμως, προς το παρόν, ο Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται αδύναμος να κτυπήσει ακόμη και την πόρτα των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, στους οποίους απευθύνεται.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι ιδιαίτερα χαλαρά και για κάποιους απογοητευτικά. Ελάχιστες οι έως τώρα παρεμβάσεις του, δείχνουν ότι δεν έχει πάρει τόσο «ζεστά» την υποψηφιότητα του όσο θα έπρεπε με δεδομένο ότι δεν διαθέτει αναγνωριστιμότητα.

Ακόμη και τα κατά καιρούς «πυρά» που εξαπολύει εναντίον του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα είναι σποραδικά, μεμονωμένα, χωρίς να εντάσσονται σε μια στοχευμένη στρατηγική.

 

Θέλουν να μπουν στο ψηφοδέλτιο λόγω κομματικής γραμμής  

 Την ίδια ώρα, τα φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία ΜΜΕ επιχειρούν να συντηρήσουν σε υψηλούς τόνους την υποψηφιότητα του, με εκτενείς αναφορές στα «ηχηρά» ονόματα που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του, κάνοντας λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον.

Πράγματι, αυτό ισχύει. Πολλοί θέλουν να είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά η αιτία δεν είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης ως μια ελκυστική πολιτική οντότητα που τραβάει σαν μαγνήτης πάνω του πρωτοκλασάτα στελέχη να ριχτούν στην εκλογική μάχη μ’ αυτόν μπροστάρη.

Το σχετικό (μεγάλο) ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία προσδίδει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στις περιφερειακές εκλογές.

Στόχος της Πειραιώς είναι να επικρατήσει τουλάχιστον σε δέκα Περιφέρειες, ενώ η κρυφή προσδοκία της είναι να τις κατακτήσει στο σύνολο τους.

Πάντως, ανεξαρτήτως των Περιφερειών που το βράδυ των εκλογών στον χάρτη θα είναι «γαλάζιες», αμφίβολο είναι αν  με την έως τώρα «χλωμή» παρουσία του Νεκτάριου Φαρμάκή, η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος θα είναι μια απ’ αυτές.

 

«Σιγή ιχθύος» για τη Νομική  

 Η πολιτική αμηχανία του Νεκτάριου Φαρμάκη, ως υποψηφίου περιφερειάρχη, επιβεβαιώνεται και από τη σιωπή του στο μείζον θέμα της ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ως γνωστόν, με τη σχετική κυβερνητική εξαγγελία, με την οποία εναρμονίζονται η πλειοψηφία των τοπικών πολιτικών δυνάμεων και οι φορείς, διαφωνεί κάθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επομένως, ποια είναι η θέση του επ’ αυτού; Συμφωνεί με την ίδρυση της Νομικής Σχολής, που θα αναβαθμίσει σημαντικά και το Πανεπιστήμιο Πατρών ή διαφωνεί μ' αυτήν;

Και με άλλα λόγια, σε ένα σημαντικό θέμα για την αχαϊκή πρωτεύουσα και κατ’ επέκταση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την οποία διεκδικεί στις επικείμενες εκλογές, είναι με το μέρος της ή με το μέρος του προέδρου του κόμματος του;

Κάθε απάντηση εκ μέρους του δεκτή, την οποία άλλωστε αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

του Αλχημιστή

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)