Πούτιν και Τραμπ πάνε για “ψυχρό” πόλεμο | dete

Πούτιν και Τραμπ πάνε για "ψυχρό" πόλεμο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF) μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών και μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Σε ευρεία σύσκεψη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο  Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι για την χώρα του δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσει αν αυτό κριθεί αναγκαίο, τα αντίστοιχα χερσαία οπλικά συστήματα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την συμφωνία IFN.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβιάζει την συμφωνία INF, την οποία είχαν υπογράψει Μόσχα και Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια του ‘Ψυχρού πολέμου”, δηλώνοντας ότι θα αποχωρήσουν αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί, με τον Πούτιν να απαντά ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Στην εκτενή ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τα στρατιωτικά επιτεύγματα της Ρωσίας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, ισχυριζόμενος ότι τα επιτεύγματα αυτά θα εξαναγκάσουν όσους υιοθετούν μια μιλιταριστική ρητορική να το ξανασκεφτούν.