Ποιος ήταν ο «Diabolik», ο αρχηγός των οπαδών της Λάτσιο, που βρέθηκε νεκρός | dete

Ποιος ήταν ο «Diabolik», ο αρχηγός των οπαδών της Λάτσιο, που βρέθηκε νεκρός

Μ σφαίρα ήταν αρκετή. Το τέλος του αρχηγού των οργανωμένων της Λάτσιο ήταν σκληρό.
Ενας τύπος, με αθλητική περιβολή, που προσποιούνταν πως έκανε τζόκινγκ φύτεψε μια σφαίρα, από πιστόλι με σιγαστήρα, στον Φαμπρίτσιο Πισιτέλι. Πυροβολήθηκε πισώπλατα, με τη σφαίρα να διαπερνά το πίσω μέρος του κεφαλιού του, αριστερά από το αυτί του.

Ο Πιτσιτέλι έπεσε νεκρός σε ένα πάρκο νοτιοανατολικά της Ρώμης και η αστυνομία της Ιταλίας ψάχνει το δολοφόνο. Η βασική εκδοχή είναι πως ο 53χρονος Ιταλός μάλλον συναντήθηκε με τον… δολοφόνο του. Η συνάντηση ενδεχομένως να μην πήγε όπως είχε υπολογιστεί και το τέλος είναι πλέον γνωστό.

Η αλήθεια είναι πως ο αρχηγός των Ultras της Λάτσιο και ιδρυτικό μέλος του σκληροπυρηνικού γκρουπ Irriducibili είχε μονίμως ανοιχτούς λογαριασμούς. Και τα οπαδικά ίσως ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να απασχολούν τον περιβόητο «Diabolik».

Ποιος ήταν όμως ο Φαμπρίτσιο Πισιτέλι; Ήταν μια ηγετική μορφή στην κερκίδα της Λάτσιο. Ενας αρχηγός των Ultras της ομάδας της Ρώμης που είχε κερδίσει το σεβασμό και των αντιπάλων του. Αφιέρωσε τη ζωή του στην ομάδα του. Ήταν, όμως, μόνο αυτό; Φυσικά και όχι..

Ο Πισιτέλι είχε βρεθεί στη φυλακή. Αιτία δεν ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά του στις κερκίδες ή κάτι που σχετίζεται με παραβατικότητα ως οπαδός. Αιτία ήταν οι δουλειές που έκανε μέσω της ιδιότητας του αρχηγού της κερκίδας.

Πάμε λίγα χρόνια πίσω. Στο Σεπτέμβριο του 2014. Εκείνες τις ημέρες η Οικονομική Αστυνομία της Ρώμης προχώρησε στην κατάσχεση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν στον Φαμπρίτσιο Πισιτέλι, τον ιστορικό ηγέτη των Irriducibili της Λάτσιο, γνωστός, όπως είπαμε, με το ψευδώνυμο «Diabolik».

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν δύο ακίνητα, τρία αυτοκίνητα, λογαριασμοί σε τράπεζες και ταχυδρομεία, επενδύσεις σε συμμετοχικούς τίτλους, μετά τις έρευνες που αποκάλυψαν έναν αριθμό περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων, τα οποία δε δηλώθηκαν ποτέ στην Εφορία.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, ένα από τα κυριότερα εμπορικά συμφέροντα του «Diabolik» είχε να κάνει με την πώληση των υλικού που συνδέονταν με τη Λάτσιο και τους Irriducibili.

Η κατάσχεση αφορούσε και σε μια εταιρεία που εμπορευόταν τα gadgets των Irriducibili, σε έναν εκδοτικό οίκο και σε έναν πολιτιστικό σύλλογο, η διαχείριση του οποίου ήταν μαζί με άλλα άτομα από την εξέδρα των λατσιάλι. Αργότερα τα πράγματα χειροτέρευσαν για τον οργανωτή των οπαδών. Πληροφορίες τον ήθελαν να εκβιάζει τον πρόεδρο της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο αλλά του χρέωσαν και σχέσεις με τον υπόκοσμο και με εμπόριο ναρκωτικών.

Η επιστροφή στο πέταλο

Ο Diabolik έδωσε εξηγήσεις στις Αρχές και κατηγορήθηκε για τη δράση του. Επέστρεψε στο πέταλο των τιφόζι της Λάτσιο και έλεγχε πάλι τα πράγματα. Ο Πεσιτέλι είχε ενημερώσει από αρχές 2016, μέσω social media, για την επιστροφή του στα οπαδικά των λατσιάλι, καλώντας σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των Irriducibili.

Η ανακοίνωση τους, τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2017, στην οποία έλεγαν ότι «το Ολίμπικο είναι το σπίτι μας. Και είναι εκεί που θα μας βρείτε σήμερα, όπως χθες. Και για όλη την αιωνιότητα», ήταν ουσιαστικά η ανακοίνωση της επιστροφής τους, αν και προσπαθούν να κρατήσουν πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν τους. Ο Diabolik ήταν εκεί και έκανε κουμάντο. Οπως έκανε χρόνια τώρα. Από το 1987 όταν και ήταν στην ηγετική ομάδα που δημιούργησε ένα γκρουπ με ακροδεξιές απόψεις, αλλά και ένα γκρουπ που έγραψε Ιστορία...

Το πανό των οπαδών της Λάτσιο στο Κολοσσαίο

Οι φίλοι του, όσοι «έγραψαν» χιλιόμετρα δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, είπαν ότι ο θάνατος τον συνάντησε από πίσω. Πισώπλατα. Γιατί από μπροστά δεν μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια. Σχετικά είναι όλα αυτά. Για άλλους, τους περισσότερους ήταν απλά ένας ακροδεξιός που είχε σχέσεις με τη Μαφία.

Τον αποχαιρέτησαν με ένα πανό μπροστά από το Κολοσσαίο. Ο «Diabolik» άφησε το στίγμα του στο οπαδικό κίνημα της Ιταλίας. Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι πως δεν ασχολήθηκε μόνο με αυτό..