Πνιγόμαστε στη σκόνη και ουρανός ρίχνει λάσπη – Μέχρι πότε θα κρατήσει το φαινόμενο; | dete

Πνιγόμαστε στη σκόνη και ουρανός ρίχνει λάσπη - Μέχρι πότε θα κρατήσει το φαινόμενο;

Στα δυτικά έχει φτάσει η αφρικανική σκόνη της Μ. Εβδομάδας για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή.

Ήδη από σήμερα, Μ. Τρίτη, τα σημάδια της αφρικανικής σκόνης είναι εμφανή και στην Πάτρα. Νωρίτερα εκδηλώθηκε ασθενής λασποβροχή.

Εξηγώντας το φαινόμενο, στο meteo.  αναφέρουν ότι οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, το κύμα σκόνης θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα την Μ. Τρίτη.

Στον Χάρτη με αποχρώσεις του καφέ και κόκκινου θα δείτε τη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και με βέλη τη διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων.

Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.