Περί παρουσίας του δημάρχου | dete

Περί παρουσίας του δημάρχου

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Η παρουσία του δημάρχου Πατρέων στην εκδήλωση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα τα οποία με συνεχείς αναρτήσεις τους στα social media εστίαζαν σε φωτογραφικό υλικό που έδειχνε το δήμαρχο σε στιγμιότυπα με τον Κυριάκο  Μητσοτάκη (ευχάριστα μπορείς να τα πεις) στηλιτεύοντας την παρουσία του με παράλληλη άσκηση κριτικής στο γεγονός ότι ενώ παρέστη εύχαρης στην εν λόγω εκδήλωση, με βασικό καλεσμένο τον πρόεδρο της Ν.Δ., ήταν έξω ως διαδηλωτής, στην εκδήλωση παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Η απάντηση από τον δήμο ήταν ότι δεν επρόκειτο για παρουσία του δημάρχου σε μια εκδήλωση για τον Μητσοτάκη, αλλά σε μια εκδήλωση για τον ιδρυτή της εφημερίδες «Γνώμη».

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους. Ο μεν δήμαρχος ήταν όντως εκεί ως καλεσμένος της εφημερίδας,  έχοντας ωστόσο πλήρη γνώση του κεντρικού ομιλητή, οι δε εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να σχολιάζουν το γεγονός ότι την ώρα της διεξαγωγής ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την πόλη παρόντος του συνόλου σχεδόν των μελών του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού, έλειπε ο οικοδεσπότης της μεγαλύτερης πόλης της περιφέρειας την οποία αυτό αφορούσε. Ήταν μάλιστα έξω, διαδηλώνοντας.

Κανείς δεν μπορεί να μην συμφωνήσει βεβαίως με  το αυτονόητο της αποστολής μηνυμάτων με μια παρουσία ή μια απουσία σε μια εκδήλωση στις πονηρές μας μέρες. Άλλωστε πάντα η πολιτική είχε τα δικά της μηνύματα όχι μόνο στο βήμα, αλλά και εκτός αυτού, τις περισσότερες μάλιστα φορές εκτός.

Αυτά τα προβλήματα ανακύπτουν συνήθως όταν κάνεις επιλεκτική χρήση του θεσμικού σου ρόλου, στις δημόσιες  εμφανίσεις σου.

Η παρουσία του δημάρχου της πόλης θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και στις δύο εκδηλώσεις. Και αυτό γιατί η παρουσία του δημάρχου, φέρει το βάρος της εκπροσώπησης της πόλης σε οτιδήποτε την αφορά, είτε αυτό είναι μια κοινωνική, είτε μια κοσμική, είτε μια πολιτική εκδήλωση.

Ο εκάστοτε δήμαρχος, εκείνη την ώρα δεν είναι η προσωπική του πολιτική άποψη, δεν παρευρίσκεται ως μέλος ενός κόμματος, αλλά ως ο πρώτος πολίτης. Όπως λοιπόν δεν σήμαινε η παρουσία στην εκδήλωση με Μητσοτάκη έγκριση της πολιτικής της Ν.Δ., έτσι δεν θα έπρεπε να σημαίνει και η απουσία απόρριψη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Απλά μαθηματικά.