Πελετίδης στην λαϊκή συνέλευση του Αρκτικού: “Θέλουμε να φωτίζουμε τα θέματα που σας απασχολούν” | dete

Πελετίδης στην λαϊκή συνέλευση του Αρκτικού: "Θέλουμε να φωτίζουμε τα θέματα που σας απασχολούν"

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση του Αρκτικού Διαμερίσματος, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Έξω Αγυιάς, με θέμα τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων, για το 2020.

Η συνέλευση έγινε με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που μίλησαν για ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους, όπως πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, έργα αποχέτευσης, τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας κ.ά.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ, μαζί σας. Αυτές οι Συνελεύσεις γίνονται όχι για δημόσιες σχέσεις, αλλά για να έχουμε άμεση επαφή με το λαό του Δήμου μας και τα προβλήματά του.

Δεν είμαστε αποσπασμένοι από την πόλη μας, δεν παριστάνουμε την Δημοτική Αρχή, κλεισμένοι στα κτίρια και τα γραφεία. Θέλουμε να φωτίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν, θέλουμε να σας βλέπουμε στα μάτια όταν μιλάτε, γιατί μιλάτε με την ψυχή σας.

Γι αυτό και πάω παντού, σε όλες τις Συνελεύσεις του Δήμου μας. Γιατί θέλω να σας ακούσω και να σας δω στα μάτια. Τις Συνελεύσεις αυτές τις κάνουμε κάθε χρόνο, γιατί θέλουμε να δούμε που πρέπει να ρίξουμε αρχικά το βάρος, αλλά και γιατί κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν με ελάχιστα χρήματα.

Η πόλη μας, όταν αναλάβαμε το 2014, ήταν υπό εγκατάλειψη. Γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα; Γιατί πρώτα έχτιζαν και μετά σκέφτηκαν τους υπονόμους. Το αποχετευτικό είναι τεράστιο ζήτημα, που σιγά σιγά το λύνουμε. Παραλάβαμε ένα Δήμο με 22 εκατ. χρέος και το φτάσαμε στα 10 εκατ.

Το Καρναβάλι χρωστούσε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αποκαλύφθηκε ένα ακόμα χρέος, 52.000 ευρώ στα ξενοδοχεία της περιοχής, από το διάστημα 2006 – 2010.

Η χρηματοδότηση του Δήμου μειώθηκε κατά 62% από το 2010. Και όταν λέμε Δήμο εννοούμε τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας, το σπίτι μας, την αυλή μας. Άρα αυτά τα χρήματα, τα έκοψαν από το σπίτι μας. Από την άλλη, απαγόρεψαν και τις προσλήψεις, οπότε το προσωπικό του Δήμου, έχει μειωθεί δραματικά. Πρόσφατα μόνο και μετά από αγώνες, μπορέσαμε να προσλάβουμε 52 άτομα στην Καθαριότητα.

Δεν μπορεί εν έτει 2020,  να μας λένε ότι σας κόβω το 62% της χρηματοδότησης. Μήπως δεν πληρώνουμε φόρους, τέλη, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.; Πληρώνουμε, αλλά δεν μας δίνουν πίσω δεκάρα τσακιστή, ούτε για προσλήψεις, ούτε για τον Αθλητισμό, την Παιδεία ή τον Πολιτισμό, με το πρόσχημα ότι πρέπει να πληρωθούν οι δανειστές. Μας κλέβουν δηλαδή. Προχωράμε και κάνουμε δουλειά με τους εργαζόμενους 8μηνης σύμβασης.

Στον τομέα της Παιδείας και των σχολείων, δεν υπάρχει άλλος Δήμος που να κάνει ό,τι κάνει ο Δήμος της Πάτρας. Όταν αναλάβαμε το 2014, είδαμε ότι δεν υπήρχε κανένα αίτημα που να αφορά τα σχολεία και χαρήκαμε γιατί σκεφτήκαμε ότι όλα πάνε καλά. Ήταν λάθος μας όμως.

Τίποτα δεν πήγαινε καλά, απλά οι εκπαιδευτικοί φορείς κουράστηκαν να κάνουν αιτήματα, αφού τους αγνοούσαν! Τα σχολεία μας δεν είχαν ούτε ρελέ! Βάλαμε σε όλα τα σχολεία, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Και προχωρήσαμε με τις εργασίες που απαιτούνταν για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία. Πόσα χρήματα μας έδωσε το κράτος; Ούτε ευρώ! Μόνο αρμοδιότητες.

Όταν μάλιστα πάμε στα Υπουργεία για να διαμαρτυρηθούμε και απαιτήσουμε κονδύλια, μας λένε: μόνο εσείς έρχεστε και μόνο εσείς ζητάτε! Στο Α’ Νεκροταφείο η εκκλησία φτιάχτηκε και μάλιστα μνημονεύεται πλέον στην λειτουργία και ο Δήμος. Εμείς πιστεύουμε σε ιδέες ισότητας, σεβόμαστε αυτούς που πιστεύουν και φυσικά θέλουμε να σέβονται κι εμάς, γι αυτό και οι σχέσεις μας με την τοπική Εκκλησία είναι άψογες.

Πάμε στο θέμα του Κολυμβητηρίου της Αγυιάς, που δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το ζητήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολύ πριν τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, αλλά μας είπαν ότι δεν μας το δίνουν κι ότι θα το φτιάξουν οι ίδιοι. Αυτό δεν έγινε, τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν έμεινε στην Πάτρα, παρά μόνο η άμμος για να τη μαζέψουμε εμείς! Τόσο γαλαντόμοι…

Εμείς δεν φωνάζουμε για να φωνάζουμε. Θέλουμε να δίνουμε λύσεις. Ο χρόνος της υπομονής μας εξαντλήθηκε. Έχουμε ζητήσει συναντήσεις με Υπουργούς για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως υπογειοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής, που απαιτούμε να γίνει (όπως και τα 3 χλμ στα Σεπόλια), με γραμμικό πάρκο από πάνω, ανακατασκευή και αξιοποίηση Λαδόπουλου, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Διακρίνουμε γενικώς, μια αρνητική στάση της κυβέρνησης, απέναντι στον Πατραϊκό λαό.

Έχουμε αγώνα μπροστά μας και πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Πάμε στο θέμα του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Όλος ο σχεδιασμός βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας. Ο Δήμος μας, με τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στον Φορέα Διαχείρισης, βγήκε εκτός.

Εμείς ακολουθήσαμε τα βήματα που μας έδειξε η κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και περιμένουμε απάντηση. Πιστεύαμε ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινούσε το έργο στου Φλόκα, αλλά ακόμα περιμένουμε. Γίνεται προσπάθεια να ξαναπάμε από την αρχή με νέο περιφερειακό σχεδιασμό και… χάρισμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί το σκουπίδι είναι χρυσάφι και θέλουν να το βάλουν στις τσέπες τους.

Αν θέλουν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό, θα καταλάβουν τι σημαίνει Πάτρα. Τους προειδοποιούμε ότι θα νιώσουν την ανάσα μας. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και ο σχεδιασμός μας, να γίνει σχεδιασμός τους.

Αν τολμήσουν να καταστρέψουν τον σχεδιασμό, θα μας βρουν μπροστά τους. πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για αγώνα. Η υπόθεση είναι υπόθεση ολόκληρου του Δήμου μας».

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς και Νίκος Ασπράγκαθος, η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ήρα Κουρή, ο Πρόεδρος του Αρκτικού Διαμερίσματος, Θύμιος Αγγελόπουλος,  που άνοιξε την Συνέλευση, κάνοντας απολογισμό του έργου που έχει γίνει από την Δημοτική Αρχή, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων της περιοχής, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Ζαβλανίου, Αγυιάς, Μέσης Αγυιάς, Έξω Αγυιάς, Καστελλοκάμπου, Ανθούπολης, Άνω Συχαινών, Αγίας Βαρβάρας, Άνω Μποζαϊτίκων, Μποζαϊτίκων, Μπάλλα, Βελβιτσίου  και πολλοί δημότες.