Παπανδρέου «Ναι, θα είμαι υποψήφιος στην Αχαΐα»! Πιέζει την Φώφη… Οι παρενέργειες μιας πιθανής καθόδου του | dete

Παπανδρέου «Ναι, θα είμαι υποψήφιος στην Αχαΐα»! Πιέζει την Φώφη... Οι παρενέργειες μιας πιθανής καθόδου του

Ο Γιώργος Παπανδρέoυ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα, έκανε ό,τι μπορεί για να δώσει την εικόνα ότι  θα είναι τελικά υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα, παρά το γεγονός ότι  τα αρμόδια όργανα δεν έχουν ακόμη αποφανθεί και επισήμως η Χαριλάου  Τρικούπη διαψεύδει το σενάριο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιέζει με κάθε δυνατό μέσο σε αυτή την κατεύθυνση. Σε περίπτωση ωστόσο που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε  ανατρέπει ισορροπίες και διαμορφώνει νέα δεδομένα ως προς τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό κι επομένως θα καταλάβει τη μοναδική έδρα που θα κερδίσει πιθανότατα το ΚΙΝΑΛ στο νομό, καθιστώντας έτσι την παρουσία των υπολοίπων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο μια τυπική υπόθεση.

Για την κάθοδο του στην Αχαΐα διαβεβαίωσε  ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Ανδρέα, στις οποίες έδωσε (όχι τυχαία) το «παρών».

Και για να το λέει με σιγουριά, σημαίνει ότι είτε έχει επέλθει η σχετική συνεννόηση με την Φώφη Γεννηματά (πράγμα που διαψεύδεται από τους άμεσους συνεργάτες της) είτε θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της, κάτι που είναι και το πιο πιθανό.

Στις δηλώσεις βεβαίως που έκανε επισήμως εν Πάτραις ο ίδιος δεν το είπε ευθέως, ωστόσο έδειξε εμμέσως πλην σαφώς προς τα πού πάει το πράγμα. « Όλα εν ευθέτω χρόνω» ήταν η απάντηση του στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος στη γενέτειρα του παππού του, προσθέτοντας με νόημα: «Η Αχαΐα δεν είναι για μένα απλά μια εκλογική περιφέρεια, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια πατρίδα αγώνων».

Σε κάθε περίπτωση, η εδώ  υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, που η Φώφη Γεννηματά θα κληθεί να αντιμετωπίσει, το συντομότερο δυνατό, αποτελεσματικά προκειμένου να αποφύγει ανεπιθύμητους τριγμούς για τη συνοχή του κόμματος της.

 

Αναζήτηση εναλλακτικής λύσης

για τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου;

 

Η πρώτη «παρενέργεια» θα αφορά τον νυν βουλευτή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του ΚΙΝΑΛ. Το να μπει στο περιθώριο εξαιτίας της καθόδου του πρώην πρωθυπουργού στην Αχαΐα, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Ως εκ τούτου, θεωρείται εξίσου βέβαιο ότι η Φώφη Γεννηματά, είτε θα αποτρέψει την υποψηφιότητα Παπανδρέου στην Αχαΐα, είτε θα βρει μια εναλλακτική επιλογή που θα εξασφαλίζει την αποκατάστασή του.

Η μεταπήδηση του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στο αντίστοιχο των ευρωεκλογών σε εκλόγιμη θέση (εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει σ’ αυτές τη λίστα, κάτι πολύ πιθανό) είναι δυο από τις επικρατέστερες επιλογές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη.

Πάντως, το να μην δούμε τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή, φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 

 

Η αντίδραση των υπολοίπων,

το «Όχι» του Δημήτρη Κατσικόπουλου      

 

Ωστόσο, αν βρεθεί (που θα βρεθεί) εναλλακτική λύση για τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, δεν μπορεί να  καταστεί αυτό εφικτό και για άλλους που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εκλογή τους.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αντιδράσουν σφοδρά στην κάθοδο του  Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα, φτάνοντας ακόμη και στην απόφαση να μην είναι τελικά υποψήφιοι.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του Δημήτρη Κατσικόπουλου που και μόνο στη σκέψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο «βγάζει φωτιές».

 

 Από Εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση