Πανσέληνος και μερική έκλειψη σελήνης στην Πάτρα – Ο Ωρίωνας στο Νότιο Πάρκο | dete

Πανσέληνος και μερική έκλειψη σελήνης στην Πάτρα - Ο Ωρίωνας στο Νότιο Πάρκο

Το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου θα υπάρξει μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Η σεληνιακή έκλειψη θα συνδυασθεί με πανσέληνο το ίδιο βράδυ. Είχε προηγηθεί μια έκλειψη Σελήνης τον Ιανουάριο 2019, ενώ δεν θα υπάρξει άλλη σεληνιακή έκλειψη έως το τέλος του έτους. Μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα θα υπάρξει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025.

Από τη χώρα μας, ο δίσκος του φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Βραδιά παρατήρησης από τον Ωρίωνα στην Πάτρα

'Τα βραδάκι της Τρίτης 16 Ιουλίου ο "Ωρίων" διοργανώνει δημόσια παρατήρηση της μερικής έκλειψης Σελήνης από την Πάτρα. Ο χώρος παρατήρησης θα είναι το τέρμα του Νότιου Πάρκου, πλησίον του νέου λιμένα Πάτρας.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής σε ώρα Ελλάδας:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 21:43
Έναρξη μερικής έκλειψης: 23:01
Μέγιστο έκλειψης: 00:30
Τέλος μερικής έκλειψης 01:59
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 3:17

Η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και της Αφρικής καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ασίας.