Πανελλήνιες 2019: Οι πρώτοι των πρώτων σε όλη την Ελλάδα | dete

Πανελλήνιες 2019: Οι πρώτοι των πρώτων σε όλη την Ελλάδα

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα ολοκληρώνεται ένας μακρύς αγώνας για χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Αμέσως μετά τις γενικές διαπιστώσεις για το ύψος του βαθμού εισαγωγής στις σχολές -φέτος παρατηρήθηκε σημαντική πτώση σε όλες σχεδόν τις σχολές – αποκαλύπτονται οι προσωπικές ιστορίες μαθητών που κατάφεραν να διακριθούν από τις φετινές εξετάσεις.

Εκείνοι που αρίστευσαν ανά την Ελλάδα στις Πανελλήνιες
Ανάμεσά τους, η Μαρία Τσαμαδιά από το 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας που συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στις Πανελλήνιες και έτσι πέρασε δεύτερη στην Οικονομική Σχολή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΑΣ). «Ο στόχος επετεύχθη! Το Οικονομικό της ΣΣΑΣ ήταν από την αρχή ο στόχος μου και νομίζω ότι και η τελική σειρά δικαίωσε την προσπάθειά μου», δήλωσε η 17χρονη μαθήτρια, που ευχαρίστησε μέσω του lamiareport τους καθηγητές της για την υποστήριξη.

Η Μαρία Τσαμαδιά περνά δεύτερη στην Ιατρική Σχολή στη Λάρισα / Φωτογραφία: Lamiareport
Η Μαρία Τσαμαδιά περνά δεύτερη στην Οικονομική Σχολή ΣΑΣ / Φωτογραφία: Lamiareport

Στο Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου φοιτούσε από την πλευρά της η Ευανθία Λεφάκη, η οποία με 19.186 μόρια πέρασε δεύτερη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μαθήτρια, σύμφωνα με το τοπικό μέσο taxydromos.gr, περνά πρώτη ανάμεσα στους πρώτους στον νομό Μαγνησίας.


Η Ευανθία Λεφάκη περνά δεύτερη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας / Φωτογραφία: taxydromos

Οι μαθητές που ξεχώρισαν από την Κρήτη στις Πανελλήνιες
Ο Μανώλης Αρχοντάκης, μαθητής του 2ου Λυκείου Χανίων, με συστηματικό διάβασμα συγκέντρωσε 19.140 μόρια, στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, πετυχαίνοντας την εισαγωγή του στη Σχολή Ικάρων, στο τμήμα των ιπτάμενων.

Ο Μανώλης Αρχοντάκης είναι από τους ελάχιστους που ξεπέρασαν τα 19,000 μόρια και πέρασε στη Σχολή Ικάρων
Ο Μανώλης Αρχοντάκης είναι από τους ελάχιστους που ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια και πέρασε στη Σχολή Ικάρων / Φωτογραφία: Flashnews

Ο ίδιος δήλωσε στο flashnews.gr ότι είναι πολύ χαρούμενος που κατάφερε να εισαχθεί στην πρώτη του επιλογή και μάλιστα μπήκε πρώτος στο τμήμα. Όπως αναφέρει, ήθελε από το νηπιαγωγείο κιόλας να γίνει πιλότος και είναι περήφανος που θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Με 19.189 μόρια, η Σίσσυ Γλακουσάκη από την Κρήτη εισέρχεται με τη σειρά της σε μια από τις πρώτες σχολές προτίμησής της, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η 18χρονη μαθήτρια μίλησε στη neakriti για την επίδοσή της στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που πέρασα σε αυτή τη σχολή. Ήταν η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό και κατάφερα να μπω. Δεν το περίμενα βέβαια ότι θα μπω τρίτη στη σχολή μου», λέει η Σίσσυ.

Η Σίσσυ Γλακουσάκη πέρασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μάλιστα τρίτη στη σειρά
Η Σίσσυ Γλακουσάκη πέρασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μάλιστα τρίτη στη σειρά

Όπως αναφέρει η μαθήτρια, επέλεξε αυτή τη σχολή γιατί «και οι δύο μου γονείς είναι πολιτικοί μηχανικοί. Κατά κάποιον τρόπο είχα ζήσει τη δουλειά και μου άρεσε. Μετά είδα και τα μαθήματα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ενδιέφεραν και την επέλεξα».

Βάσεις 2019: Τι ισχύει για τις εγγραφές των πρωτοετών
Πέρα από τους αριστούχους, δεκάδες χιλιάδες νέων -και όχι μόνο- θα περάσουν φέτος τα κατώφλια των πανεπιστημιακών σχολών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας περίπου 8 στους 10 υποψηφίους (77%) πέρασαν σε κάποια ανώτατη σχολή εκπαίδευσης.

Οι επιτυχόντες και επιτυχούσες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα κληθούν σε λίγες ημέρες να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr (παραμένει «κλειστή» σήμερα).