Πάτρα: Ψυχογηριατρικός σταθμός νευρογνωστικού ελέγχου στον Ερυθρό Σταυρό | dete

Πάτρα: Ψυχογηριατρικός σταθμός νευρογνωστικού ελέγχου στον Ερυθρό Σταυρό

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στον Ε.Ε.Σ. Πάτρας ο ψυχογηριατρικός σταθμός νευρογνωστικού ελέγχου.

Τα γηρατειά σχετίζονται με δυσχέρειες στη μνήμη, στον προσανατολισμό, στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και σε άλλες νοητικές λειτουργίες. Πότε άραγε είναι οι δυσκολίες αυτές απότοκες της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης και πότε προαναγγέλλουν ή σηματοδοτούν παθολογικές καταστάσεις όπως η άνοια ή άλλες ηπιότερες νευρογνωστικές διαταραχές; Στην αξιόπιστη απάντηση τέτοιων ερωτημάτων συμβάλλει η εξέταση της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών.

Στο περιφερειακό τμήμα Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ψυχογηριατρικός σταθμός νευρογνωστικού ελέγχου και συμβουλευτικής φροντιστών ανθρώπων με άνοια (σταθμός).

Στο σταθμό εξετάζονται με αξιόπιστες κλίμακες (tests) οι νοητικές λειτουργίες και αξιολογείται η λειτουργική και συναισθηματική κατάσταση ατόμων ηλικίας άνω των πενήντα ετών (ψυχογηριατρικός-νευρογνωστικός έλεγχος). O νευρογνωστικός έλεγχος προσφέρει τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης νευρογνωστικών διαταραχών, συμβάλλει στον εντοπισμό της αιτίας τους και επιτρέπει την αξιολόγηση της πορείας τους στο χρόνο. Τα αποτελέσματα του ψυχογηριατρικού-νευρογνωστικού ελέγχου μπορούν να προσκομιστούν από τον εξετασθέντα στον ιατρό της επιλογής του (νευρολόγο, ψυχίατρο). Ο ιατρός αυτός θα ολοκληρώσει τον αναγκαίο κύκλο εξετάσεων (π.χ. τομογραφία εγκεφάλου) και θα φροντίσει για την έναρξη της ενδεικνυόμενης θεραπείας.

Στο σταθμό λαμβάνουν, επιπλέον, χώρα ατομικές συνεδρίες με φροντιστές ασθενών που πάσχουν από νευρογνωστικές διαταραχές, όπως π.χ. άνοιες (συμβουλευτική φροντιστών). Κατά τη διάρκεια αυτών συζητούνται δυσκολίες που προκύπτουν στο πλαίσιο της φροντίδας του ασθενούς και διαμορφώνονται εξατομικευμένες στρατηγικές διαχείρισης τους.

Στο συντονισμό της διεπιστημονικής ομάδας του ψυχογηριατρικού σταθμού συμμετέχουν τα μέλη του ΕΕΣ Π. Αλεξόπουλος,  επικ. καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και Μ. Σκόνδρα, νοσηλεύτρια και κοινωνιολόγος.

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 2610277386 κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, 09.00-14.00