Πάτρα: Φοιτητικοί σύλλογοι για το Πολυτεχνείο | dete

Πάτρα: Φοιτητικοί σύλλογοι για το Πολυτεχνείο

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Φιλολογίας και Παιδαγωγικού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου η οποία αναφέρει:
Η εξέγερση του πολυτεχνείου ήταν μια εξέγερση που πυροδοτήθηκε από τις φοιτητικές καταλήψεις, μέσα στο κλίμα του γενικότερου πολιτικού αναβρασμού, για την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος της Χούντας, για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, για πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα απέναντι στο μετεμφυλιακό κράτος και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.Το Πολυτεχνείο ήταν νικηφόρο όχι μόνο γιατί ο κόσμος συγκρούστηκε έμπρακτα με το καθεστώς, αλλά γιατί έθεσε ζητήματα πέρα απ' αυτό, που αμφισβήτησαν την ίδια του την ύπαρξη και την πολιτική σε κάθε επίπεδο από την σκοπιά των αναγκών της νεολαίας και των εργαζομένων.
Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων του με το ίδιο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και αυτό γιατί:
ΨΩΜΙ σημαίνει…
Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια της μνημονιακής πολιτικής να βυθίσει τον εργαζόμενο κόσμο και τη νεολαία του 65% ανεργία σε κατάσταση οριακής επιβίωσης. Αγώνας για δουλειά για όλους, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και αξιοπρεπείς όρους εργασίας!
ΠΑΙΔΕΙΑ σημαίνει...
Σημαίνει αγώνα για ένα Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!Να διεκδικήσουμε άμεση απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων. Εναντίωση στην πολιτική της διάλυσης των πτυχίων ως μέσο συλλογικής διαπραγμάτευσης, της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης των φοιτητών. Σημαίνει διεκδίκσηση ότι η γενιά μας δεν θα αποτελέσει τη γενιά της δια βίου εργασιακής περιπλάνησης και επανακατάρτισης, μια γενιά εργαζομένων, «ιδανικών» ώστε να φορτώσει πάνω της η κυβερνητική πολιτική τα βάρη της κρίσης και του χρέους.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σημαίνει...
Πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που καταστρατηγεί δημοκρατικά δικαιώματα και απαντάει με ωμή καταστολή και προβοκάτσια σε κάθε έκφραση της λαϊκής οργής. Της πολιτικής που που γεννάει και θρέφει το φασισμό. Σημαίνει πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ανυπακοή στις προσταγές της ΕΕ: καμία θυσία των λαϊκών κεκτημένων υπό τις προσταγές της. Καμία ανοχή στην έξαρση του φασισμού! Αντιφασιστική πάλη ενάντια στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής που δολοφονεί!
Η τριήμερη κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου 15-16-17 Νοέμβρη(από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στην Πάτρα το '73) να αποτελέσει ένα εκ νέου ραντεβού για την ανασυγκρότηση του πανεκπαιδευτικού μετώπου και του νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στην επίθεση που πραγματοποιείται στη νέα γενιά, ένα εκ νέου ραντεβού για κοινό αγώνα με τον κόσμο της εργασίας. Βάση των παραπάνω και αναγωρίζοντας την αναγκαιότητα συσπείρωσης του φοιτητικού κινήματος γύρω από τις μάχες που έχει να δώσει, εμείς καλούμε σε ενιαία πορεία για όλο το λαό της Πάτρας και ένα πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας και επομένως εναντίωσης στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ 17/11 ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 4μ.μ. ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.