Πάτρα: Τελευταίο καρναβάλι στον ΑΣΟ – Αβεβαιότητα και σύγχυση για τη στέγη της επόμενης μέρας- Αόριστες υποσχέσεις | dete

Πάτρα: Τελευταίο καρναβάλι στον ΑΣΟ - Αβεβαιότητα και σύγχυση για τη στέγη της επόμενης μέρας- Αόριστες υποσχέσεις

Το τελευταίο τους καρναβάλι στον ΑΣΟ περνούν τα καρναβαλικά πληρώματα και το γεγονός αυτό έχει κάνει την ατμόσφαιρα συναισθηματικά φορτισμένη για τους καρναβαλιστές. Ως γνωστόν οι πρώην αποθήκες του ΑΣΟ θα μετατραπούν σε έναν πολυχώρο, με τον Δήμο να σκοπεύει να αναδιαμορφώσει το κτίριο και να δημιουργήσει εκεί χώρους πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας, με θέατρο, σινεμά και αίθουσες πολιτιστικών δράσεων, εκδηλώσεων - εκθέσεων.

Οι καρναβαλιστές όμως είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια είχαν δώσει και πάλι ζωή σε ένα κτίριο που ήταν εγκαταλειμμένο και μέσα στην παρακμή, μετατρέποντας το σε καρναβαλικό εργαστήρι και στέκι τους, περνώντας μέσα σε αυτό ώρες ατελείωτες, μέρα και νύχτα. Η μετακόμιση τους δεν γίνεται να μην τους αφήνει μία πίκρα. Μιλάμε για τα καρναβαλικά πληρώματα εκείνα που κάθε χρόνο μας παρουσιάζουν εντυπωσιακά πράγματα στις παρελάσεις, στα άρματα που φτιάχνουν και στις κατασκευές τους, δείχνοντας ότι το καρναβάλι για την Πάτρα είναι εκτός από κέφι και χαρά, τέχνη και πολιτισμός. Είναι τα πληρώματα που εκπροσωπούν το Απολλώνιο στοιχείο του Πατρινού Καρναβαλιού, έχοντας σταθερή παρουσία σε όλα τα παιχνίδια του Κρυμμένου Θησαυρού, φτάνοντας στο σημείο φέτος να τον διοργανώσουν κιόλας, ύστερα από το πράσινο φως που τους έδωσε ο Καρναβαλικός Οργανισμός, παραδεχόμενος εμμέσως, πλην σαφώς, το λάθος που είχε κάνει πέρυσι, όταν κόντεψε να χωρίσει το Πατρινό Καρναβάλι στα δύο.

 

ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ

Ο ΑΣΟ για τα πληρώματα αυτά ήταν και είναι πέρα από το καρναβαλικό εργαστήρι τους , το σπίτι τους. Για τα περισσότερα ήταν και ο χώρος που έκαναν τις συναντήσεις τους, τα γλέντια τους και τα τσιμπούσια τους, αφού το καρναβάλι πάνω από όλα είναι παρέα και κοινωνική συναναστροφή. Φεύγουν από έναν χώρο που είχαν κάνει καρναβαλικό εργαστήρι για να φτιαχτεί ένα έργο που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τότε που ο Δήμος το διεκδικούσε (τέλη δεκαετίας 90) ήταν να γίνει για αυτούς, για να φιλοξενεί, δηλαδή, τη δουλειά τους και τον κόπο τους.

 

ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα σχέδια άλλαξαν προφανώς από τότε. Πέρα όμως από το συναισθηματικό κομμάτι, υπάρχει και μία αγωνία Που θα πάνε; Θα βρεθεί ένας χώρος για αυτούς; Πάνω σε αυτό, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο και τον Καρναβαλικό Οργανισμό. Ο Καρναβαλικός Οργανισμός τους έχει πει άτυπα ότι θα μετακομίσουν σε χώρο του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής. Δεν τους έχει ενημερώσει όμως σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΛΠΑ (στον οποίο και ανήκει ο χώρος), αν έχει συμφωνήσει στην πληρωμή του ενοικίου και ούτε καν γνωρίζουν ποιος θα είναι ο ακριβής χώρος του χαώδους εργοστασίου, εκεί όπου είναι να μετακομίσουν. Θα είναι κατάλληλος για αυτούς; Θα τους κάνει για τις εργασίες και τα άρματα που κατασκευάζουν; Ένας τέτοιος χώρος χρειάζεται ειδικές προδιαγραφές για τέτοιου είδους εργασίες. Και υπάρχει και κάτι άλλο που τους απασχολεί: Θα χρειαστεί σύντομα και πάλι να μετακομίσουν από εκεί;

 

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Στις βλέψεις των αρμοδίων λέγεται ότι είναι κάποια στιγμή να μετακομίσουν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων όπου είναι να φτιαχτεί το καρναβαλικό μουσείο. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα είναι έτοιμο το έργο αυτό. Πόσο διάστημα είναι να μείνουν σε χώρο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής από την στιγμή που αυτός δεν ανήκει στον Δήμο; Εκτός πια αν γυρίζουν ανά δύο και τρία καρναβάλια από εδώ και από εκεί. Αυτή όμως είναι η αξία που τους δίνει ο Δήμος και ο επίσημος φορέας του Πατρινού Καρναβαλιού; Αυτή είναι η αναγνώριση της προσφοράς τους; Οι καρναβαλιστές αναρωτιούνται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το τέλος του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού μετακομίζουν από τον ΑΣΟ. Είναι το τελευταίο τους, δηλαδή, καρναβάλι στις αποθήκες του πρώην Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού.

 

Το πάρκο των παλιών σφαγείων

Τα παλιά σφαγεία, όπως είναι γνωστό, μετατρέπονται σε καρναβαλικό πάρκο μέσω του έργου  SPARC που  χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.416.335,00 €. Ο Δήμος Πατρέων είναι ο συντονιστής εταίρος του έργου. Οι άλλοι εταίροι εκτός από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, είναι ο Σύνδεσμος Θεάτρων της Απουλίας και η Περιφέρεια της Απουλίας. Συνδεδεμένος εταίρος είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση - Πατρινό Καρναβάλι.

Η στρατηγική προσέγγιση του SPARC στοχεύει στην ενίσχυση της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας και να αναπτύξει συνέργειες με άλλους οικονομικούς τομείς προκειμένου να αναπτυχθούν νέα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων και των φορέων της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας είναι το Καρναβάλι της Πάτρας, το Καρναβάλι του Putignano, οι θεατρικοί φορείς, οι φορείς κινηματογράφου κ.α.

Η διαμόρφωση των Παλαιών Σφαγείων αποτελεί τμήμα του έργου και περιλαμβάνει:

Κτίρια διοίκησης.

-Χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού.

-Χώρο προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη και παρουσίαση του τρόπου εργασίας δημιουργού φιγούρων του Καραγκιόζη.

-Χώρο παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών, με παρουσίαση της δουλειάς των δημιουργών σε πραγματικό χρόνο.

-Χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με έμφαση στο καρναβάλι και το Καραγκιόζη.

-Χώρο παρουσίασης της διαδικασίας κατασκευής και αναπαραγωγής προϊόντων των δημιουργών σε τρισδιάστατη απεικόνιση. (3D scanning- 3D printing).

-Πολυχώρο εκδηλώσεων.

-Χώρο περιοδικών εκθέσεων συνυφασμένων με τις δράσεις του έργου.

 

(εφ 7 Μέρες ενημέρωση)