Πάτρα: Σωριασμένος στην άκρη του δρόμου! ΠΗΓΑΝ, ΕΙΔΑΝ, ΑΠΗΛΘΑΝ- ΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΚΕΝΟ ΓΙΑ ΟΣOΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ | dete

Πάτρα: Σωριασμένος στην άκρη του δρόμου! ΠΗΓΑΝ, ΕΙΔΑΝ, ΑΠΗΛΘΑΝ- ΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΚΕΝΟ ΓΙΑ ΟΣOΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Είδατε έναν αναίσθητο στην άκρη του δρόμου; Τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όσο νομίζετε αν θέλετε να βοηθήσετε δίχως να κινδυνέψετε.

Διότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα και ενώ στην Πάτρα έχουμε θρηνήσει ήδη άστεγο που έσβησε στο δρόμο μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ, δεν έχει καταστεί δυνατόν να ρυθμιστεί νομοθετικά και ουσιαστικά το θέμα του «που» και «πώς» μπορείς να παρέμβεις όταν δεις έναν άνθρωπο αναίσθητο στο δρόμο.

Η ιστορία που μας περιγράφει κάτοικος της περιοχής του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, είναι ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί.

 

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΤΜ

Ήταν βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν η κάτοικος διαμερίσματος πολυκατοικίας απέναντι από το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, εντόπισε δίπλα στο ΑΤΜ της Eurobank που υπάρχει στο σημείο έναν ταλαιπωρημένο  μεσήλικα και μεγαλόσωμο άνδρα ο οποίος ήταν σωριασμένος σε ένα πεζούλι με το μισό του σώμα να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο και έδειχνε να μην έχει τις αισθήσεις του.

Ανέβηκε στο σπίτι της, αλλά στη συνέχεια, όταν κατέβηκε για να πάει σε μια δουλειά, ανακάλυψε ότι ο ίδιος άνδρας εξακολουθούσε να βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο και στην ίδια κατάσταση.

Το ίδιο και όταν επέστρεψε ξανά στο σπίτι της.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ήταν τότε που αποφάσισε να δράσει.  Κάλεσε την αστυνομία και αφού ανέμενε αρκετά μέχρι να απαντήσει το «100», ο υπάλληλος της είπε ότι δεν είναι θέμα της αστυνομίας, αλλά θα πρέπει να καλέσει το «166», δηλαδή το ΕΚΑΒ.

Στο «166» ζητήθηκε η συνδρομή της ίδιας για να δράσουν. Της ζήτησαν να κατέβει κάτω, να πλησιάσει τον άνδρα και να του μιλήσει για να δει τι ακριβώς συμβαίνει.

Αυτή τους απάντησε ότι φοβάται να το κάνει καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τις διαθέσεις του και δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να της επιτεθεί.

Το τηλέφωνο έκλεισε δίχως αποτέλεσμα, αλλά μετά από λίγα λεπτά την κάλεσαν πίσω από το ΕΚΑΒ και την ρώτησαν που ακριβώς βρίσκεται το ΑΤΜ.

Μετά από κανένα μισάωρο έσπευσαν στο σημείο δύο μηχανές της αμέσου δράσεως και ένα ασθενοφόρο (φωτό).  Πλησίασαν τον άνδρα, του μίλησαν για λίγο και στη συνέχεια αποχώρησαν ενώ αυτός, όπως λέει η αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής, παρέμεινε στην ίδια κατάσταση, στο ίδιο σημείο για να αναχωρήσει πολύ ώρα αργότερα.

Προφανώς ο άνδρας ήταν είτε υπό την επήρεια ουσιών (το πιο πιθανό), είτε άστεγος και ταλαιπωρημένος που είχε πέσει για να κοιμηθεί.

Και στις δύο περιπτώσεις  η απορία παραμένει: Δεν υπάρχει, ή δεν πρέπει να υπάρχει μέριμνα, ένας αποδοτικός μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων; Ιδίως όταν μιλάμε για μεθυσμένους ή χρήστες ουσιών που δεν είναι δυνατόν να συναινέσουν στη μεταφορά τους στο νοσοκομείο καθώς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται;