Πάτρα: Στο… καλάθι των αχρήστων οι αναπληρωτές – Τι λένε στην Α’ ΕΛΜΕ | dete

Πάτρα: Στο... καλάθι των αχρήστων οι αναπληρωτές - Τι λένε στην Α' ΕΛΜΕ

Η αλλαγή στον τρόπο διορισμού ανοίγει τον δρόμο των απολύσεων στην εκπαίδευση. Φέρνει τεράστιες ανακατατάξεις στον πίνακα των αναπληρωτών» ανέφερε ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς μιλώντας για το νέο νομοσχέδιο και τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση στη Βουλή με μοναδικό αίτημα την απόσυρσή του.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων η προϋπηρεσία των συναδέλφων η οποία ισούται με πολυετή μόχθο και κόπο που συνεπάγεται η εργασιακή τους ανασφάλεια, οι μετακινήσεις τους ανά την Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει από την πρώτη μέρα του διορισμού. Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και να διοριστούν όλοι οι συνάδελφοι καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα τους έχει ανάγκη.
Βασικό προσόν θα πρέπει να είναι η ημερομηνία κτήσης πτυχίου και η όλη προϋπηρεσία. Επίσης θα πρέπει να δοθούν στους αναπληρωτές πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην γίνει καμία απόλυση αναπληρωτή. Δεν μπορεί το υπουργείο να πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες τους συναδέλφους που στήριξαν με το φιλότιμό τους τη δημόσια εκπαίδευση επί σειρά ετών».
Επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ εκτιμά ότι «το υπουργείο βάζει τον κόσμο σ' έναν αέναο κύκλο αναζήτησης, πιστοποιητικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών πτυχίων ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα. Τα οποία θα τα αλλάζουν κάθε δύο - τρία χρόνια κι έτσι παύεται το δικαίωμα στην εργασία. Θα υπάρχει ελαστικότητα ακόμα και στην ελαστική εργασία.
Ο κ. Ψαρράς διευκρίνισε ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι υπέρ των μετεκπαιδεύσεων και της απόκτησης τίτλων. «Αυτό είναι πάγιο αίτημά μας και το θέσαμε και στον υπουργό. Οταν όμως είσαι με μία βαλίτσα στο χέρι δεν μπορείς να τρέχεις για μεταπτυχιακά. Επίσης πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Οταν θέλεις 6.000 ευρώ για ένα μεταπτυχιακό είναι ποσό που δεν μπορεί να διαθέσει ο καθένας. Επίσης ζητήσαμε να μας δίνεται η εκπαιδευτική άδεια την οποία κατάργησαν. Πρέπει να δοθεί σε όλους η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και πρόσβασης σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα».
Ο γραμματέας της Ενωσης Φώτης Βασιλακόπουλος πρόσθεσε: «Το υπουργείο πρέπει να μας επιμορφώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα βγάζοντάς μας από την τάξη. Αυτό όμως είναι άλλο πράγμα από το να αποτελούν οι τίτλοι αυτοί προϋπόθεση για διορισμό» και καταλήγει:
«Βλέπουμε ως θετικά το γεγονός ότι μετά από αρκετά χρόνια θα γίνουν κάποιοι διορισμοί. Αλλά ο αριθμός τους υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες και φυσικά δεν μας καλύπτει ο τρόπος διορισμών».