Πάτρα: Ο Προμηθέας Δεσμώτης ολοκληρώνει την περιοδεία του στα θέατρα της Αττικής | dete

Πάτρα: Ο Προμηθέας Δεσμώτης ολοκληρώνει την περιοδεία του στα θέατρα της Αττικής

Το κλασικό έργο του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, παρουσιάζεται σήμερα στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κέρδισε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών ανά την Ελλάδα, ολοκληρώνει αυτήν τη βδομάδα την περιοδεία της σε θέατρα της Αττικής. Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη ανεβαίνει στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βεάκειο στον Πειραιά.

Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα.

Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: η Ιώ, ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλεια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει για να την βασανίζει τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα, που την ακολουθεί ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου.

Ο Προμηθέας προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, καθώς κάποιος μακρινός απόγονός της, πολλά πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Προφητεύει επίσης την πτώση του Δία, αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο Ερμή το πώς θα εκπέσει ο βασιλιάς. Η τραγωδία τελειώνει με τους μανιασμένους κεραυνούς του Δία ενάντια στον κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση, που αντιστέκεται.