Πάτρα: Οι παραθαλάσσιες «πληγές»! Οι καλοκαιρινοί μπελάδες για την εστίαση και τους πολίτες που πιάνουν.. παραλία | dete

Πάτρα: Οι παραθαλάσσιες «πληγές»! Οι καλοκαιρινοί μπελάδες για την εστίαση και τους πολίτες που πιάνουν.. παραλία

Πέρυσι ήταν οι μέδουσες που τελικά δεν ήρθαν. Φέτος είναι άλλοι οι θερινοί πονοκέφαλοι των καταστηματαρχών στην παραλιακή ζώνη της πόλης, από το ένα της άκρο έως το άλλο.  Μπορεί να μην …τσιμπάνε, αλλά «ροκανίζουν» τις ελπίδες τους για μια γερή οικονομική ανάσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που ήδη βαίνει προς τη μέση του, ανήσυχο αλλά όχι απαραίτητα αισιόδοξο. Διότι η …ανησυχία όταν αφορά τα πνεύματα του θέρους, δεν έχει πάντα τη μεταφορική της έννοια. Μερικές φορές αποτυπώνει ακριβώς αυτό που σημαίνει η λέξη: την αγωνία για το πώς θα κλείσει η σεζόν.

Παράγων 1: Ο κακός, ο καιρός

Ο καιρός είναι ο πρώτος μπελάς που ήρθε να συναντήσει την εστίαση και την αναψυχή. Δεν έλεγε να έρθει καλοκαίρι και, όταν ήρθε, μας προέκυψε ένα μπουρίνι που πήρε και.. σήκωσε όλη την παραλιακή ζώνη.

«Όσον αφορά κυρίως τα  παραλιακά καταστήματα από τα Βραχνέικα μέχρι τον Ψαθόπυργο, είχαμε έναν πολύ καλό Μάιο, έναν καιρό που ήταν πολύ ασταθής, με αποκορύφωμα το μπουρίνι του Ιουνίου που έκανε μεγάλες ζημιές» αρχίζει να απαριθμεί ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Παράγων 2: Η Κτηματική και οι άδειες

«Από τη μια είχαμε συννεφιές, βροχές και αέρηδες χωρίς κόσμο στα μαγαζιά και από την άλλη είχαμε την  Κτηματική που αποφάσισε να κάνει ανάκληση αδειών, να επιβάλλει πολύ μεγάλα πρόστιμα στα καταστήματα και να μην προβαίνει ταυτόχρονα σε αυτοψίες για να εκδώσει καινούργιες άδειες στα καταστήματα», συνεχίζει ο κ. Στεργίου. «Πριν από τρεις εβδομάδες με μια κινητοποίηση καταλαμβάνοντας την Κτηματική με ξαπλώστρες, καταφέραμε να εισακουστούμε. Ο νέος διευθυντής πασχίζει τώρα να κάνει αυτοψίες και να εκδώσει άδειες για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες  στον αιγιαλό μέσα στο καλοκαίρι, κάτι το οποίο είναι δύσκολο καθώς μιλάμε για 350 επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες δεν θα προλάβουν  να βγάλουν άδεια γιατί η καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει η υπηρεσία, είναι έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα δε με τον καινούργιο νόμο, όσοι δεν δανειοδοτηθούν και λειτουργήσουν αυθαίρετα στους αιγιαλούς καταλαμβάνοντας χώρους με τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες, θα έχουν πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα. Ο νέος νόμος για τη χρήση αιγιαλού, είναι πάρα πολύ σκληρός σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις».

Παράγων 3: Ο αγωγός υψηλής τάσης στο Ρίο

Και μέσα σε όλα αυτά, προέκυψε πριν λίγες ημέρες και η αναβολή του έργου του ΑΔΜΗΕ Α.Ε, για τον αγωγό ρεύματος υψηλής τάσης στην περιοχή του Ρίου,

«Άν είναι δυνατόν εν τω μέσω του καλοκαιριού από το κάστρο του Ρίου μέχρι την Εγνατίας να ξεκινήσουν  να σκάβουν για ένα  έργο που θα κρατήσει μάλιστα και 8 μήνες. Με παρέμβασή μας και με παρέμβαση και των κατοίκων και του συλλόγου  της περιοχής καταφέραμε και πήραμε τη διαβεβαίωση μετά από απόφαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής ότι το έργο θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, κάτι που ήταν μια μεγάλη ανάσα για τους καταστηματάρχες αλλά και για τους κατοίκους που θέλουν να κάνουν ένα μπάνιο χωρίς μποτιλιαρίσματα, σκόνες και άλλα», συνεχίζει το σχολιασμό των θερινών … παραλόγων ο κ. Στεργίου.

Παράγων 4: Οι «φαγωμένοι δρόμοι»

Όσον αφορά την παράκτια ζώνη, χρειάζεται επέμβαση για να διορθωθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τη θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες.  «Είχαμε μια συνάντηση με το διευθυντή της Κτηματικής υπηρεσίας προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να δοθεί άδεια να μπορεί να επέμβει ο δήμος για να διορθώσει τις ζημιές στην παραλιακή ζώνη.

Υπάρχουν μεγάλα θέματα. Στο Ακταίο για παράδειγμα ο δρόμος είναι έτοιμος να πέσει στη θάλασσα, στο Ρίο τα ίδια… Η μέχρι πρότινος διευθύντρια της Κτηματικής δεν άφηνε το δήμο να επέμβει με τα γνωστά παρατράγουδα. Ζητάμε να δώσει άδεια να παρεμβαίνει να διορθώσει τις ζημιές, Διαφορετικά, αν δεν γίνει αυτό θα αποκλειστούν περιοχές ολόκληρες από τη θάλασσα. Είναι δρόμοι που έχουν φτιαχτεί εδώ και 60 με 70 χρόνια και εξυπηρετούν όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και- κυρίως- το κοινωνικό σύνολο. Αν αποκλειστεί κάποιος δρόμος και έχουμε κανένα σοβαρό ατύχημα όπως π.χ. η φωτιά στην Αθήνα δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε καν τα Πυροσβεστικά. Δεν είναι δυνατόν να τους αφήνουμε να καταρρεύσουν επειδή θεωρούνται αιγιαλός. Και η Νέα Υόρκη το 1830 αιγιαλός ήτανε και τώρα είναι ουρανοξύστες. Τα πράγματα αλλάζουνε».

Παράγων 5: Οι κακοτεχνίες

«Στον Άγιο Βασίλειο υπάρχουν κακοτεχνίες στο οδόστρωμα με μεγάλες τρύπες που έχουν γίνει  για τα έργα του τρένου. Έχουν αφήσει σε πολλά σημεία κατεστραμμένο οδόστρωμα. Όταν βρέχει είναι τόσο μεγάλες οι λακκούβες που δεν τις βλέπεις  και μπορείς να πέσεις μέσα και να σκοτωθείς» λέει ο κ. Στεργίου, εισάγοντάς μας στο κλίμα της ήδη βαλλόμενης  από την απουσία του προαστιακού, περιοχής του Αγίου Βασιλείου.

«Ο παράλληλος δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Βασίλειο, πάνω από τη θάλασσα, είναι σχεδόν  κατεστραμμένος ενώ καταστηματάρχες και κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και  με τα νερά στον παραλιακό δρόμο ο οποίος μετατρέπεται σε λίμνη και για να φύγει το νερό κάνει 4 και 5 μέρες.

Παράγων 6: Το αποχευτευτικό

«Στα Βραχνέικα που είναι σκάψει η εταιρεία να περάσει το δίκτυο για το βιολογικό καθαρισμό καταφέραμε και το σκάψιμο άρχισε από την παλιά εθνική οδό και όχι από την παραλία και ήταν και αυτό μια μεγάλη ανακούφιση για τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. «Παραμένει βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται αποχετευτικό στην άλλη πλευρά. Έχει  περάσει το δίκτυο σε όλο το Ρίο, τον Άγιο Βασίλειο,  το Ακταίο, τον Καστελόκαμπο, αλλά αν δεν αναβαθμιστεί ο βιολογικός καθαρισμός της Πάτρας δεν πρόκειται να λειτουργήσει το δίκτυο ποτέ. Και όταν έρθει η ώρα σε τρία π.χ. χρόνια να λειτουργήσει, φοβούνται όλοι ότι θα είναι βουλωμένο από νερά και λήμματα που ρίχνουν κάποιοι μέσα που έχουν συνδεθεί ήδη.

Παράγων 7: Τα κουνούπια που κάνουν… πάρτι

Τελευταίος βραχνάς για την εστίαση, τα κουνούπια που κάνουν πάρτι.  «Υπάρχει και ένα τελευταίο θέμα που λέγεται κουνούπια. Σε όλη την ακτογραμμή από Βραχνέικα, μέχρι Πλαζ, Ρίο και Άγιο Βασίλειο, δεν έχει γίνει ψεκασμός ούτε φέτος, ούτε πέρυσι. Δεν μπορούν να βγουν οι κάτοικοι στην αυλή τους, δεν μπορούν να σταθούν οι θαμώνες στα καταστήματα».

(Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)