Πάτρα: Κινδυνεύουν πολλοί να χάσουν την α’ κατοικία τους – «Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις» | dete

Πάτρα: Κινδυνεύουν πολλοί να χάσουν την α' κατοικία τους – «Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις»

Μήνυμα στους οφειλέτες τραπεζών, δημοσίου και ΕΦΚΑ, να τρέξουν μέχρι τα τέλη του χρόνου και να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, προκειμένου να μην βρεθούν στην δυσχερή θέση να χάσουν την κύρια κατοικία τους, έστειλαν τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, παρουσιάστηκε το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από «κόκκινα» δάνεια, οι ρυθμίσεις οφειλών σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών νομικών προσώπων.

Οπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, κάποια στιγμή θα τελειώσουν αυτά τα μέτρα της οικονομικής κρίσης και θα παύσει το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων πολιτών, οπότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να σπεύσουν για να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό προστασίας της κύριας κατοικίας από «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που έχει υπάρξει στον ενάμιση μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας. «Μια χαρά είναι τα νούμερα» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τα τέλη του 2019, για να ενταχθούν χιλιάδες οφειλέτες τραπεζών.

Ωστόσο, δεν δέχθηκε ότι τα κριτήρια υπαγωγής στην ρύθμιση λειτουργούν ως «κόφτης» για πολλούς οφειλέτες. «Οσοι μένουν εκτός ρύθμισης, έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε άμεση συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν το χρέος τους», τόνισε ο κ. Κουρμούσης, «η πλατφόρμα και τα ευνοϊκά μέτρα απευθύνονται σε αυτούς που δεν έχουν την οικονιμική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν, επειδή είναι ευάλωτοι» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, «όσοι οφειλέτες έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και ανάγκη, θα μπουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην πλατφόρμα και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, οι υπόλοιποι ας πάνε να τα βρουν απευθείας με τις τράπεζες ή να πάνε δικαστικώς, αν έχουν άλλο πρόβλημα».

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι έχουν ήδη διασωθεί πάνω από 2100 επιχειρήσεις με πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων, ενώ σε διαδικασία ολοκλήρωσης της ρύθμισης, βρίσκονται άλλες 5.000 επιχειρήσεις.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Παρασκευή Χαμηλού, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ, εκκίνηση αίτησης για προστασία της κύριας κατοικίας, έχουν κάνει 11.877 άτομα. Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται 6201 αιτήσεις, σε φάση άντλησης στοιχείων 1709 και σε φάση καταχώρησης στοιχείων 3606 αιτήσεις. Μέχρι και πριν 48 ώρες, οριστικά υποβληθείσες, ήταν 361 αιτήσεις, από τις οποίες μόλις 15 έχουν γίνει αποδεκτές από τους πιστωτές και τον οφειλέτη, ενώ μόνο μια έχει πάρει έγκριση συνεισφοράς από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης.

(εφ. Πελοπόννησος)