Πάτρα: Η βία στην καθημερινότητα οικογενειών, εφήβων και παιδιών | dete

Πάτρα: Η βία στην καθημερινότητα οικογενειών, εφήβων και παιδιών

Σημαντικά στοιχεία κατατέθηκαν για το θέμα του bullying και της ενδοικογενειακής βίας κατά την διάρκεια της ιατροκοινωνικής ημερίδας που έγινε από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου "Αστήρ".

Η ημερίδα είχε θέμα "Αναζητώντας λύση στην καθημερινή βία" και σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλούντες μία στις τρεις οικογένειες αποτελεί ζει στη καθημερινότητα της το φαινόμενο της ενδοικογενειακής βίας, θύματα κυρίως της γυναίκες και τα παιδιά ή ακόμα και ανήμπορους υπερήλικες.

Εξάλλου τρία στα δέκα παιδιά έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σε Γυμνάσια και Λύκεια με το συντριπτικό ποσοστό των εμπλεκόμενων να είναι αγόρια, την στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι επιπτώσεις στα θύματα του εκφοβισμού είναι σοβαρές και βασανιστικές με παρέμβαση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού ή εφήβου και στη διαδικασία της μάθησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2014 μέχρι και το 2017 αναφέρθηκαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. Ως επιστέγασμα στα φαινόμενα κοινωνικής βίας, αποτελούν τα εγκλήματα πάθους, μίσους ή παράνοιας, τα οποία πολλές φορές είναι τόσο αποτρόπαια που συγκλονίζουν όλη την κοινωνία.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, στον σύντομο χαιρετισμό της στόχος της ημερίδας είναι να αναζητηθεί η κραυγή στη σιωπή για όλα αυτά που κρύβονται κάτω από τον φόβο, την ενοχή και την κοινωνική κατακραυγή, επισημαίνοντας ότι η βία είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της η ελληνική κοινωνία.