Πάτρα: Εκτός, πολλά βρέφη! Πάνω από 4.000 οι αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μέσω vouchers | dete

Πάτρα: Εκτός, πολλά βρέφη! Πάνω από 4.000 οι αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μέσω vouchers

Πάνω από 4.000 ήταν οι αιτήσεις που έκαναν οι γονείς στα τέλη του περασμένου Ιουλίου γράφοντας τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στους παιδικούς σταθμούς και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της Πάτρας, μέσω των προγραμμάτων vouchers. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ότι δεν θα αφήσει κανένα παιδί την νέα χρονιά εκτός των δομών που αφορούν την προσχολική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου οι γονείς τους να μπορέσουν να εργαστούν και να μην επιβαρυνθούν το σύνολο και αυτού του κόστους, στην Πάτρα αρκετά παιδιά θα μείνουν για ακόμα μία χρονιά εκτός δομών.

Ο λόγος; Μπορεί οι θέσεις να έχουν αυξηθεί, αλλά οι αιτήσεις και η ζήτηση είναι πολλές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, τουλάχιστον από το δήμο. Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης τονίζει: “Τον ακριβή αριθμό των παιδιών που θα μείνουν εκτός δομών και δεν θα μπορέσουν να ενταχτούν στο πρόγραμμα δεν το ξέρουμε ακόμα. Θα το γνωρίζουμε από τις αρχές του Σεπτεμβρίου όταν θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές και θα βγουν οι θέσεις. Με βάση τις εκτιμήσεις όμως θα είναι σημαντικός και θα αφορά κυρίως βρέφη”.

 

 Οι θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και η μέριμνα για τα βρέφη

Η Πάτρα αυτή τη στιγμή έχει 16 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς συνολικά. Το σύνολο των νήπιων που θα ενταχτούν στις προσχολικές δομές του δήμου φτάνει περίπου τις 950 θέσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες πολλών οικογενειών.

120 βρέφη μπορούν και φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Οργανισμό και 230 στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Το θέμα είναι ότι η ζήτηση για τις θέσεις στις βρεφονηπιακές δομές του δήμου από τους γονείς είναι μεγάλη και δεν έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό. Στις Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς της Πάτρας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία αξιόλογη δουλειά που έχει ανεβάσει το επίπεδο των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, κάτι που προφανώς έχει αναγνωριστεί από τους γονείς των νηπίων και τις οικογένειες.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι θέσεις δεν φτάνουν για όλους και όχι μόνο για τις δημοτικές δομές, αλλά και για τα προγράμματα του voucher που ως γνωστόν χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται κυρίως στα βρέφη. Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δεν είναι λίγες οι οικογένειες οι οποίες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χρειάζεται να εργαστούν και οι δύο γονείς.

Αυτή είναι και η κύρια αιτία που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων των γονέων που ζητούν να φιλοξενηθούν τα μωρά τους στις δομές, τις ώρες που και οι δύο γονείς εργάζονται. Όμως η φιλοξενία βρεφών απαιτεί επιπλέον χώρους σε σύγκριση με τα νήπια και εκεί δημιουργείται θέμα.

 

Από το νέο έτος ο σταθμός στη Μανιακίου

Σε ό,τι αφορά τις δομές του δήμου μια βοήθεια πάνω σε αυτό πρόκειται να δώσει η ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο της Μανιακίου, στο πρώην Πειραματικό. Η δομή αυτή με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει θα απευθύνεται κυρίως στους γονείς που έχουν παιδιά στην βρεφική ηλικία. Οι εργασίες ολοκληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες και ο σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους, χωρίς όμως να μπορεί να ενταχθεί τουλάχιστον για φέτος στις θέσεις που θα ανοιχτούν για τα vouchers. H νέα δομή θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει γύρω στα 80 παιδιά και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τα 100 με 120. Θα είναι μία σημαντική βοήθεια για τις δομές του δήμου στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι ανάγκες καλύπτονται από εδώ και στο εξής. “Η πρόταση που είχαμε κάνει εμείς θα έδινε μία ολοκληρωμένη λύση πάνω στο ζήτημα ” τονίζει ο κ. Τουγλαρίδης. Η πρόταση αυτή αφορούσε την δημιουργία δύο μεγάλων βρεφονηπιακών σταθμών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 100 παιδιά, σε ένα έργο που θα χρειαζόταν 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθεί. Με βάση την πρόταση αυτή οι δομές θα κτίζονταν στις δύο κύριες πλευρές του αστικού ιστού της Πάτρας, η μία στα Ζαρουχλέικα και η άλλη στην Αγυιά, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερες οικογένειες που θα προέρχονταν από τις γύρω συνοικίες της πόλης. “Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί σταθερότητα, πρόγραμμα και διάθεση από την πολιτεία που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ότι έχει, έτσι ώστε να παύσει το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο σε δεκάδες οικογένειες και να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερα νήπια και βρέφη. Εμείς γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες ολοένα και μεγαλώνουν έχουμε ζητήσει από την πολιτεία έναν μεγαλύτερο αριθμό έμψυχου προσωπικού που να εργάζεται μόνιμα στις δομές αυτές και όχι περιοδικά, κατά διαστήματα, αλλά και αύξηση των κονδυλίων και της χρηματοδότησης για τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις ελλείψεις”. Το θετικό είναι ότι με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Τουλγαρίδης αυτή τη στιγμή, εν όψει της νέας σεζόν οι δομές του Δήμου και του Κοινωνικού Οργανισμού για τα βρέφη και τα νήπια, είναι σε ετοιμότητα.

(από εφημερίδα 7 Ημέρες Ενημέρωση)