Πάτρα: Βρέθηκαν χρήματα για το Εργοστάσιο Τέχνης – Επαναλειτουργία για 800 άτομα | dete

Πάτρα: Βρέθηκαν χρήματα για το Εργοστάσιο Τέχνης - Επαναλειτουργία για 800 άτομα

Για τη μετατροπή των παλαιών σφαγείων σε χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας μίλησε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η είδηση που έβγαλε όμως ήταν ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τις εργασίες αποκατάστασης του Εργοστασίου Τέχνης.
Ο Χρ. Κορδάς αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του Εργοστασίου Τέχνης ως θεάτρου, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων, εντάσσοντας το συγκεκριμένο έργο (και άλλα) στα σχέδια της δημοτικής αρχής για την αισθητική βελτίωση των νοτίων συνοικιών της Πάτρας. Αλλωστε, το Εργοστάσιο Τέχνης αποτελεί τμήμα του μεγαλεπίβολου σχεδιασμού μετατροπής της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου σε διοικητήριο.
Το κλειστό θέατρο λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2006, για τις ανάγκες του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και φιλοξένησε σημαντικά ονόματα της υποκριτικής, του θεάτρου και της μουσικής, όπως οι: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Λι Μπρούερ, Κίρι ντε Κανάουα, Νικολάι Λουγκάνσκι κ.ά.
Το Εργοστάσιο Τέχνης έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 2.000 τμ. Διαθέτει μεγάλη σκηνή και ευρύχωρα καμαρίνια, ενώ το κόστος κατασκευής του έφθασε περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ.
Δύο χρόνια μετά την κατασκευή του, τον Ιούνιο του 2008, προκλήθηκαν ζημιές από τον σεισμό που έπληξε την Πάτρα. Από εκείνο το χρονικό διάστημα και μετά εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του λεηλατήθηκε από «αγνώστους» και βανδαλίστηκε.
Η επαναλειτουργία του κλειστού θεάτρου θα επιτρέψει στον Δήμο να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», που κατασκευάστηκε το 1872 και αποτελεί έργο του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.
Εφ. Πελοπόννησος