ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ» ΞΑΝΑ Η ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ – Η αναγέννηση του Μαρκάτου – Η πρόταση του Θανάση Κούστα | dete

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ» ΞΑΝΑ Η ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ - Η αναγέννηση του Μαρκάτου - Η πρόταση του Θανάση Κούστα

Του Θανάση Κούστα, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό Πρωτεύουσα Ξανά

Με αφορμή, τη συζήτηση, για την λειτουργία και τις προοπτικές της περιοχής του Μαρκάτου, μετά την απομάκρυνση των Αστυνομικών υπηρεσιών από την περιοχή, θα καταθέσω αναλυτικά  τις σκέψεις μου, καθώς έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την περιοχή και τις οποίες έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της παράταξης «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» υποψήφιος Δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος, για την περιοχή.

Αναγνωρίζουμε, πως το κτίριο αυτό που ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που ο Δήμος της Πάτρας παραχώρησε, προκαλεί σημαντικά προβλήματα, όσον αφορά την παραδοσιακή της  εμφάνιση και παρουσία και δεν της επέτρεψε να διαμορφώσει μια φυσιογνωμία, στηριζόμενη στην ιστορικότητα του χώρου, όπως έχει γίνει αντίστοιχα σε πολλές πόλεις της χώρας αλλά και της Ευρώπης, που έχουν αναδείξει παρόμοιες περιοχές.

Το κτίριο αυτό, πριν κατεδαφισθεί, παρά τις φθορές που είχε υποστεί από τον χρόνο, δέσποζε της περιοχής, με την αρχιτεκτονική του και τον επιβλητικό του χαρακτήρα. Στο ισόγειό του ήταν εγκατεστημένα καταστήματα παραδοσιακού χαρακτήρα, και με το συνολικό οικοσύστημα, διαμόρφωναν την λεγόμενη αγορά του Μαρκάτου.

37 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σήμερα, παρά το ότι η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις,  έχουμε καταγράψει 37 καταστήματα και εργαστήρια που λειτουργούν στην περιοχή, χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη θαλπωρή και προστασία από τις αρχές της πόλης.

Βρίσκονται επτά στην πλατεία Μαρκάτου, η Καποδιστρίου, πέντε στην Αλ.Υψηλάντη,  έντεκα στην Ερμού,  έξη στην Καραϊσκάκη,  τρία στην Κανακάρη και τέσσερα στην Αγίου Νικολάου. Αυτά είναι ποτοπωλεία, χαλκουργεία, σιδεράδικα, , ενδυμάτων και υποδημάτων, δερματάδικα, εκκλησιαστικά είδη, ανθοπωλεία, μικροέπιπλα, ξύλινα αντικείμενα κ.λ.π.

Επίσης έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία από άλλους 40 περίπου επαγγελματίες παραδοσιακού χαρακτήρα, που όμως δεν λειτουργούν η υπολειτουργούν καθώς δεν έχουν επαγγελματική στέγη.  Αυτοί αναζητούν στέγη και είναι κυρίως επαγγέλματα που εξ αυτού του λόγου χάνονται και δεν υπάρχει δυνατότητα συνέχειας.

Αυτά τα στοιχεία και μόνο υποδεικνύουν αφενός μεν τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει η περιοχή αλλά και τον τύπο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Αρχικά θα πρέπει η επόμενη Δημοτική αρχή να βάλει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, την μετεγκατάσταση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, όπως άλλωστε, έχει σχεδιασθεί.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Το κτίριο αυτό θα πρέπει, μετά την μετεγκατάσταση των Αστυνομικών Υπηρεσιών,  να περιέλθει στον Δήμο με πολυετή παραχώρηση για συγκεκριμένο σκοπό.

Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση παραδοσιακών καταστημάτων και εργαστηρίων στο ισόγειο το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί σαν ανοικτός στεγασμένος χώρος τύπου πυλωτή.

Στους επάνω ορόφους θα πρέπει να εγκατασταθούν εργαστήρια καλλιτεχνικά, όπως μικροκατασκευές επίπλων, ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, μουσικά σχήματα και βέβαια να παραχωρηθούν γραφεία και χώροι σε συλλόγους κοινωνικού προσανατολισμού που υπάρχει πραγματική ανάγκη στην πόλη. Τέλος θα υπάρχει πρόβλεψη για ένα μεγάλο χώρο για την διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων, συνεστιάσεων κ.λ.π.

Για την επιτυχή έκβαση του σχεδιασμού σε παραδοσιακή αγορά, θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για πεζοδρόμηση της Ερμού από Ηφαίστου έως Κανακάρη, που σημαίνει συνένωση της πλατείας και  διαμπερή διέλευση της Καραϊσκάκη, όπως επίσης  σχεδιασμός για πεζοδρόμηση της Αλ. Υψηλάντη από Αγίου Νικολάου έως και Παντανάσσης

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με την διαμόρφωση αυτή πλέον η περιοχή θα αποκτήσει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, καθώς θα μπορούν να γίνονται υπαίθριες αγορές κατά τακτά διαστήματα π.χ. ανθοκομικής με την αξιοποίηση και των στην περιοχή εγκατεστημένων καταστημάτων, η αγορά με αντίκες με μικροαντικείμενα  κ.λ.π. , όπως ακριβώς γίνεται στις παραδοσιακές περιοχές πόλεων της Ευρώπης.

Με την διαμόρφωση αυτή, θα χρησιμοποιηθούν και άλλα καταστήματα που σήμερα είναι κλειστά και θα εγκατασταθούν και άλλοι επαγγελματίες,  δηλαδή η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης τέτοιων κατηγοριών επαγγελμάτων.  Επίσης θα γίνει περιοχή προσέλκυσης επισκεπτών και κυρίως τουριστών καθώς στις εκδρομές αναζητούν αντίστοιχες περιοχές, δηλαδή της παλιάς πόλης η της παλιάς αγοράς.

Τα εργαστήρια θα μπορούν, με την αντίστοιχη καθοδήγηση, να εκτελούν εκπαιδευτικά προγράμματα η να κάνουν επιδείξεις και μέσα από αυτά να ανιχνεύονται νέοι για την συνέχιση της παράδοσης.

Τέλος τα οφέλη θα είναι πως  αναβαθμίζεται η περιοχή, συγκεντρώνονται μικροεπιχειρήσεις, δημιουργούνται συνθήκες για την απασχόληση η για την επιχειρηματικότητα, γίνεται τουριστικό αξιοθέατο σε συνδυασμό και με τα Ρωμαϊκά μνημεία της περιοχής και βέβαια γίνεται μια σημαντική ανάπλαση που βελτιώνει και το αστικό περιβάλλον αλλά και ενισχύει την τοπική οικονομία.

Βέβαια τα ανωτέρω που περιέγραψα θα πρέπει να σχεδιαστούν μετά από διαβούλευση και με την συνεργασία των κατοίκων της περιοχής και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

 

error: Alert: Content is protected !!