ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ! «Εφιάλτης» για Πατρινούς στο κέντρο της Αθήνας! | dete

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ! «Εφιάλτης» για Πατρινούς στο κέντρο της Αθήνας!

Ληστρικές επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αρπαγές τσαντών και προσωπικών αντικειμένων σε αξιοθέατα και τουριστικά σημεία, καθώς και η  παρουσία τοξικομανών και η διακίνηση ναρκωτικών σε κοινή θεά, βάζουν  τροχοπέδη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του τουριστικού κλάδου να καθιερώσουν το κέντρο της Αθήνας ως τόπο προορισμού 365 ημέρες το χρόνο.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως Πατρινοί που κυκλοφορούν στο κέντρο και διέμεναν σε ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια ή την Πλατεία Καραϊσκάκη, πλέον… φοβούνται και την «σκιά τους»!

Και αυτό γιατί οι ίδιοι  ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που βρίσκονται πέριξ της πλατείας Ομονοίας, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εγκληματικότητα που έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα το ομολογούν και σε Πατρινούς επισκέπτες της πρωτεύουσας λέγοντάς τους… να μην σταθμεύουν το όχημά τους στον δρόμο γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να το βρουν σπασμένο ή και … να προσέχουν πως κυκλοφορούν, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Εφιάλτη όμως ζουν και όσοι κάνουν την βόλτα τους στο Μοναστηράκι ή σε άλλα σημεία που έχει πολυκοσμία! «Η κατάσταση έχει βγει πλέον εκτός ελέγχου, τα κλεφτρόνια αλωνίζουν ανεξέλεγκτα, κατεβαίνουν κατά ομάδες, Αλγερινοί, Αφγανοί. Βλέπεις το ζευγαράκι εκεί απέναντι που κρατιέται από το χέρι; Κλέφτες είναι».

Η περιγραφή ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη πάγκου που πουλάει εφημερίδες στην πλατεία Συντάγματος. Καθημερινά γίνεται μάρτυρας αλλεπάλληλων επιθέσεων με θύματα ανυποψίαστους τουρίστες. Μέσω της παρατήρησης έχει ουσιαστικά «χαρτογραφήσει» τα σημεία και έχει φτιάξει την «ανθρωπογεωγραφία» των ληστρικών ομάδων.

Στην οδό Ερμού, την Πλατεία Συντάγματος,  Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ψυρρή  Μοναστηράκι Θησείο  και στους γύρω δρόμους, ενεργούν συνήθως ομάδες αλλοδαπών που με πρόσχημα πως είναι τουρίστες και φορώντας την ανάλογη ενδυμασία, προσεγγίζουν τους τουρίστες από τους οποίους ζητούν δήθεν πληροφορίες παρουσιάζοντας τους χάρτες με ένα σημείο ενδιαφέροντος τους. Μέλη της ομάδας με «χειρουργικές κινήσεις» καταφέρνουν να αδειάσουν τις τσάντες των τουριστών αφαιρώντας χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν συνήθως και τα «ζευγάρια των ερωτευμένων» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του κέντρου.

Τα άτομα αυτά κινούνται πάντα με τα πόδια και το...πάθος ξεχειλίζει σε κάθε τους βήμα. Έτσι καταφέρνουν να περνούν απαρατήρητοι από τα θύματά τους και όταν τα προσεγγίζουν για κάποια πληροφορία, δεν παρατηρούν πως η ευπαρουσίαστη και χαμογελαστή κοπέλα, αδειάζει τις τσάντες τους. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, το ερωτευμένο ζευγαράκι, πλησιάζει ανυποψίαστους τουρίστες που έχουν αφήσει για λίγο τις βαλίτσες ή τις τσάντες χειρός τους στο πεζοδρόμιο, σε παγκάκια ή ακόμη και σε καφετέριες και τις αρπάζουν πριν το θύμα αντιληφθεί την κλοπή.  Ένας τρίτος τρόπος δράσης των κακοποιών είναι να παρεισφρέουν σε γκρουπ τουριστών που περιηγούνται  αξιοθέατα. Εκεί οι σπείρες αναζητούν την κατάλληλη στιγμή ώστε να κλέψουν απο τσάντες τιμαλφή και χρήματα.

Από την αστυνομία, έχει διαπιστωθεί πως τα επιχειρησιακά μέλη των ομάδων αυτών αφαιρούν τσάντες και πορτοφόλια από τουρίστες την ώρα που φωτογραφίζονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Ρωμαϊκή αγορά και το Μουσείο της Ακρόπολης.  Διαδεδομένος τρόπος κλοπής αντικειμένων επίσης, είναι αυτός του τεχνητού συνωστισμού μέσα σε συρμούς του ηλεκτρικού και του Μετρό. Εκεί ομάδες Αλγερινών κυρίως, περιστοιχίζονται γύρω από τα θύματά τους και ενώ ο συρμός κινείται, τον «στριμώχνουν» και ένας από αυτούς κλέβει το κινητό ή το πορτοφόλι. Στη συνέχεια, το πορτοφόλι μεταφέρεται από χέρι σε χέρι και όταν το θύμα αντιληφθεί την κλοπή, το πορτοφόλι έχει κάνει «φτερά».