ΠΔΕ: Ετοιμάζει το πλάνο για την μεταφορά των μαθητών την νέα σχολική χρονιά | dete

ΠΔΕ: Ετοιμάζει το πλάνο για την μεταφορά των μαθητών την νέα σχολική χρονιά

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 η Περιφερειακή Ομάδα Διοίκησης Έργου που έχει ως αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματικότερη μεταφορά των μαθητών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Η Ομάδα συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.

«Η σύσταση και λειτουργία της Περιφερειακής Ομάδας Διοίκησης Έργου είναι για εμάς μια κατάκτηση. Ήδη από το 2011 αντιληφθήκαμε πόσο δύσκολο κι ευαίσθητο, χρονοβόρο, αλλά και δαπανηρό είναι το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Προοδευτικά καταβάλουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, κάτι που επιτυγχάνουμε χρόνο με το χρόνο. Ήδη σήμερα το όργανο το οποίο συγκροτήσαμε προετοιμάζεται για την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020. Ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός. Όλοι οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα σχολεία τους από την πρώτη μέρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Συντονίστρια της Περιφερειακής Ομάδας Διοίκησης Έργου είναι η Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα άρσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κι ευχαρίστησε για την ανταπόκριση, αναφέρθηκε στην αποστολή της Ομάδας, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι ο συντονισμός των δράσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων και η  ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του έργου της μεταφοράς μαθητών, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που τυχόν προκύπτουν σε περιφερειακό επίπεδο».

Ήδη οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι στο πλαίσιο της έγκαιρης προετοιμασίας για την επόμενη σχολική χρονιά, έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (student transport) που λειτουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να καταχωρήσουν εντός του Ιανουαρίου τον εκτιμώμενο αριθμό μαθητών που θα χρειαστούν μεταφορά.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη στη χώρα που δημιούργησε πλατφόρμα συγκέντρωσης δεδομένων, σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ «Διόφαντος». Λειτουργεί από το 2015 για να διευκολύνει το έργο της μεταφοράς μαθητών και συμβάλει στην διαφάνεια με την αξιόπιστη διαμόρφωση των δρομολογίων και την επακριβή μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Βασικός παράγοντας για το σωστό προσδιορισμό των δρομολογίων είναι η έγκαιρη καταχώρηση των δεδομένων, όπως εξήγησε η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για κάθε ομάδα νέων δρομολογίων είναι χρονοβόρα και απαιτεί περίπου τέσσερις μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και σήμερα διεξάγονται διαγωνισμοί για την τρέχουσα σχολική χρονιά. «Είναι σημαντικό μέχρι 31 Ιανουαρίου να έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό μαθητών που την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν μεταφορά» τόνισε η κ. Μαράτου.

Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που ανέφεραν οι Προϊστάμενοι των αντίστοιχων  Διευθύνσεων Ανάπτυξης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, στην Π.Ε Αχαΐα εκτελούνται συνολικά 1.854 δρομολόγια, στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται 4.700 μαθητές και άλλοι 3.800 στην Π.Ε Ηλείας.