ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Πέντε χρόνια μία από τα ίδια | dete

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Πέντε χρόνια μία από τα ίδια

Παρελθόν αποτελεί πλέον ένα ακόμη Π.Κ. αυτό του ’19. Συμπληρώνοντας ήδη 5 χρόνια της σημερινής δημοτικής αρχής, περιμένουμε τον απολογισμό του Θεσμού κυρίως για τα όχι καλώς κείμενα, κάτι που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Έφθασε ίσως ο καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Για θέματα που ήδη προβληματίζουν και φαίνεται ότι θα διογκώνονται περισσότερο χρόνο με το χρόνο!!

α) Ποιος ανέλαβε την ευθύνη από την Δ.Α. για την νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε από βεγγαλικό στο Π.Κ. του ’18 και τι μέτρα ελήφθησαν ώστε αυτό να μην επαναληφθεί!

Φέτος υπήρξαν 58 άτομα καταγεγραμμένα από εγκαύματα.

β) Ποιος αδιαφόρησε και παρουσιάστηκαν και φέτος πολλαπλάσια περιστατικά ανηλίκων ατόμων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία από υπερβολική χρήση αλκοόλ;

γ) Ποιος θα απολογείτο αν συνέβαινε μια αντιπαράθεση μεταξύ των μελών ή μελών και πολιτών του υπεράριθμου πληρώματος με τα χιλιάδες άτομα (στην πλειοψηφία τους ανήλικοι) με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωματική τους ακεραιότητα;

δ) Ποιος θα προστατεύσει τους απελπισμένους γονείς όταν αυτοί κλήθηκαν προκλητικά να καταβάλουν υπερπολλαπλάσια ποσά για το κόστος μεταμφίεσης από πληρώματα όπως εκείνο το τελευταίο (των χιλιάδων μελών) της παρέλασης;

Για τη δεδομένη κακοδιαχείριση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ποιος θα λογοδοτήσει;

Όταν για πρώτη φορά στα χρονικά, η νυχτερινή παρέλαση τελείωσε στις 11,30 μ.μ. που εκτός των άλλων (διχοτομώντας την πόλη) παρέλυσε και τα καταστήματα εστίασης ωθώντας τους καταναλωτές στις πλανόδιες ψησταριές.

Πότε η κυριακάτικη παρέλαση ολοκληρώθηκε στις 8,30 το βράδυ και σε εποχές που υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή καρναβαλιστών!

Πότε στο παρελθόν 1/3 των παρελαυνόντων έφερε την ίδια μεταμφίεση (στολή???) προκαλώντας χαμηλή αισθητική και δυσαρέσκεια των θεατών!!!

Η πόλη παρακμάζει και το Καρναβάλι ακολουθεί την ίδια ρότα.

Επισκέπτες αποκόμισαν χείριστες εντυπώσεις για την πόλη από την ανευθυνότητα του Δήμου στο ζήτημα των W.C. (έλλειψη χημικών τουαλετών).

Ασχολούνται με την πλημμελέστατη οργάνωση του Δήμου σ’ αυτόν τον τομέα όταν αυτό το φωνάζουμε χρόνια!!!

Τραγική ειρωνεία το ενδιαφέρον που παρουσίασε εταιρεία λιπασμάτων!!! για να μας απαλλάξει (με χημικές τουαλέτες) απ’ την έντονη δυσοσμία του υπαίθριου… αμμωνίου…

Υπάρχει άραγε αντικαρναβαλική νοοτροπία στην παρούσα Δημοτική Αρχή (κρίνοντας και από παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου)?

Γιατί άραγε τα 5 χρόνια της θητείας τους δεν ενεργοποιήθηκε ο ήδη έτοιμος Καρναβαλικός Οργανισμός?

Γνωρίζουν άραγε τι σημαίνει Κ.Ο.?

Ότι με την εφαρμογή του κατοχυρώνονται εκδηλώσεις, παρελάσεις, copy write και γενικότερα μπαίνει τάξη στο θεσμό προστατεύοντάς τον από κάθε είδους τυχοδιώκτη? Ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και προσφορά θέσεων εργασίας;

Γιατί τα μέλη του κομματικού χώρου που εκπροσωπεί η δημοτική αρχή χρησιμοποιούνται μόνο για πορείες διαμαρτυρίας και πάσης φύσεως διαδηλώσεις και όχι για προσφορά και εθελοντισμό τόσο στο καρναβάλι όσο και σε άλλες εκδηλώσεις της πόλης μας?

SOS για ένα τμήμα νέων επισκεπτών του τελευταίου τριημέρου που δεν συμμετέχει ενεργά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά δράττει την ευκαιρία να κινηθεί εκτός καρναβαλικών ορίων με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσφορία στους χιλιάδες επισκέπτες και καρναβαλιστές.

ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Πώς άραγε θα καταφέρει το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού να διαπεράσει την Ρ. Φεραίου τις νυκτερινές ώρες όταν χρειάζεται ένας πεζός 15-20 λεπτά για ένα οικοδομικό τετράγωνο!

Στις αμιγώς καρναβαλικές εκδηλώσεις συνεχίζει η ελεύθερη πτώση.

  • Παρωχημένες εκδηλώσεις, ξεπερασμένα δρώμενα χαμηλής αισθητικής και ενδιαφέροντος, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από τον πατρινό πολίτη (στις τελευταίες τελετές έναρξης και όχι μόνο η προσέλευση των θεατών ήταν μακράν η μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά).
  • Προκλητική σύγχυση μεταξύ καρναβαλιού και φθηνής εμποροπανήγυρης, ξεπούλημα εκδηλώσεων σε ιδιώτες άνευ όρων με έντονα τα πρώτα βήματα ιδιωτικοποίησης του Π.Κ. και μάλιστα από μια αριστερή δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που αντί να αποφασίζει και να επιβάλλεται, περιορίζεται στο να εκλιπαρεί τον κάθε ευκαιριακό «επιχειρηματία».

Ανυπαρξία σε καινοτόμες ιδέες, μηδενικές ντόπιες παραγωγές (από το Δήμο), έλλειψη φαντασίας και ευκαιριακό βήμα (από Δημοτική Αρχή) για μικροπολιτική και λαϊκισμό και γενικά όχι κατ’ ανάγκη τα καταλληλότερα άτομα σε θέσεις που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του θεσμού.

Κι εφέτος λοιπόν πέρασε η καρναβαλική περίοδος με την δημοτική αρχή:

  • Να περιορίζεται στο ρόλο του θεατή με την πόλη παραδομένη στα χέρια των κάθε λογής ευκαιριακών καιροσκόπων.
  • Να μας αφήνει με ερωτήματα:

         αν δεν μπορεί, ή δεν θέλει, την διοργάνωση του Π.Κ.

         αν εκφράζει τους θεσμούς και τις λειτουργίες αυτής της πόλης

         και αν τελικά μπόρεσε να ανταποκριθεί ή όχι, στην μεγάλη εμπιστοσύνη που της έδειξε ο πατρινός πολίτης στις προηγούμενες εκλογές.

 

* Πάντοτε εκφράζαμε και θα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας τόσο στους ανώνυμους καρναβαλιστές που κρατούν ψηλά αυτή την διοργάνωση όσο και στους εθελοντές νοσηλευτές, πυροσβεστική, αστυνομία.

 

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Βιολόγος