ΠΑΤΡΑ: Τρία προβλήματα – πονοκέφαλοι… με τον αγιασμό στα σχολεία | dete

ΠΑΤΡΑ: Τρία προβλήματα - πονοκέφαλοι... με τον αγιασμό στα σχολεία

Η απορρόφηση των νηπίων στην προσχολική αγωγή, είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας σχολικής χρονιάς σε επίπεδο Δήμου Πατρέων. Οι εγγραφές που έγιναν στη διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή τον Ιούνιο, είναι πολλές και αναμένεται να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο.
Το ερώτημα είναι πού θα στεγαστούν όλα αυτά τα παιδιά από τη στιγμή που συνθήκες στέγασης των νηπιαγωγείων του Δήμου Πατρέων είναι γνωστές σε όλους. Περισσότερα από 27 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα ισόγεια καταστήματα και διαμερίσματα.
«Τρία είναι τα μέτωπα τα οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε τον Σεπτέμβριο. Οι μετακινήσεις νηπίων σε δομές άλλες περιοχών από τον τόπο διαμονής τους. Οι νέες εγγραφές που θα προκύψουν. Και τα υπερπληθή τμήματα. Ηδη τα περισσότερα από τα νηπιαγωγεία μας έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο των νηπίων που μπορούν να εντάξουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Επομένως δεν έχουμε κανένα περιθώριο να εντάξουμε άλλα νήπια στις τάξεις τους» μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγείων Πάτρας, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, ο οποίος έχει θέσει το θέμα από τον περασμένο Μάιο.
«Διαπιστώνεται ανεπάρκεια της πολιτείας να στηρίξει το θεσμό, που η ίδια θεσμοθέτησε. Η θεσμοθέτηση μόνο χωρίς τη διάθεση των απαραίτητων πόρων για κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές δημιουργεί πολλά προβλήματα για τη φοίτηση όλων των μαθητών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, καθώς πολλοί μαθητές βρίσκονται στον αέρα και θα αναγκαστούν σε μικρή ηλικία να μετακινούνται για να φοιτήσουν σε σχολείο αρκετά μακριά από τη γειτονιά τους» μας είχε επισημάνει.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε ότι αφορά τα Δημοτικά Σχολεία ο κ. Σταυρογιαννόπουλος εκτιμά ότι φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι αναπληρωτές σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε. «Θα έχουμε κυρίως ανάγκες σε δασκάλους, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και σε καθηγητές αγγλικής γλώσσας.
Οπως μας ανέφερε ο ίδιος έχει «γίνει η πρώτη φάση των μεταθέσεων και μετά τις 15 Αυγούστου θα ξεκινήσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες ώστε να εντοπίσουμε τυχόν υπεραρίθμους συναδέλφους στα σχολεία και όποιες άλλες αρρυθμίες εντοπίσαμε».
Α' ΕΛΜΕ
«Την περίοδο αυτή τρέχουμε για να μαζέψουμε όλες τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει. Δυστυχώς με την πρόφαση των εκλογών πάρα πολλές από τις διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει, και θα μπορούσαν να γίνουν, έμειναν πίσω» μας είπε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς, αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς.
«Η απερχόμενη Κυβέρνηση δεν προχώρησε καμία υπηρεσιακή μεταβολή ενώ θα μπορούσε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρέχουμε όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα υπηρεσιακά συμβούλια συνεδριάζουν συνεχώς για να μπορέσουν να προλάβουν και να ολοκληρώσουν έγκαιρα όλες τις διαδικασίες».
Και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκατοντάδες οργανικά κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές. «Πάγιο αίτημα του κλάδου μας είναι οι μόνιμοι διορισμοί. Πρέπει να σταματήσει η στελέχωση των σχολείων με περιφερόμενους συναδέλφους, οι οποίοι προσλαμβάνονται τονΣεπτέμβριο και απολύονται τον Ιούνιο χωρίς να γνωρίζουν πού και πότε θα βρεθούν την επόμενη χρονιά» καταλήγει ο κ. Ψαρράς.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ