ΠΑΤΡΑ- Το τρίγωνο της εξοχής! ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ | dete

ΠΑΤΡΑ- Το τρίγωνο της εξοχής! ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που ταυτίζεται με την παγκόσμια τάση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον μαζικό αθλητισμό είναι η δημιουργία χώρων που να παραπέμπουν σε φυσικά τοπία. Μιλάμε για χώρους εξοχής οι οποίοι όμως βρίσκονται εντός του αστικού ιστού  και δεν είναι τίποτα άλλο από κοινόχρηστους χώρους που έχουν αναπλαστεί με ήπιας μορφής παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται ο φυσικός τους χαρακτήρας.

Η άθληση στην φύση, άλλωστε, είναι η νέα παγκόσμια μόδα που προκύπτει από την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να γυμναστεί, έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον τις αρνητικές συνέπειες που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία του.

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΕΞΟΧΗΣ

Στόχος της δημοτικής αρχής από τη στιγμή που ανέλαβε  τα ηνία της πόλης ήταν να δώσει ώθηση στους δημότες να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν δωρεάν.

Το πρώτο βήμα έγινε με την δημιουργία του Νότιου Πάρκου, ενός χώρου που πέρα από αναψυχή προσφέρεται για άθληση, έχοντας στοιχεία που παραπέμπουν στον χαρακτήρα της κοντινής εξοχής.

Η ατζέντα του δήμου, πέραν του νότιου πάρκου, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τριγώνου από χώρους εξοχής για άθληση μέσα στη φύση, κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας από αυτούς να εκπροσωπεί τρία μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Ο λόγος για την αξιοποίηση του χώρου του Έλους της Αγυιάς (για το Αρκτικό Διαμέρισμα) και της δημιουργίας του Πάρκου, στον Ριγανόκαμπο (για το Ανατολικό Διαμέρισμα).

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ο δήμος δηλώνει  έτοιμος να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης αξιοποίησης περιοχής του κάμπινγκ και του Έλους της Αγυιάς με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η μελέτη της οποίας έχει εγκριθεί και έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο.

Το έργο θα είναι αξίας 3.145.000.00 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο έναν χώρο που αποτελεί έτσι και αλλιώς θησαυρό για την Πάτρα.

Αντίθετα, ο άλλος χώρος (το τρίτο δηλαδή σημείο του τριγώνου) η δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου στον Ριγανόκαμπο, σε μία έκταση 150 στρεμμάτων, ακόμα δεν έχει  προχωρήσει και το σχέδιο βρίσκεται στον αέρα αφού το ΤΑΙΠΕΔ που έχει την κυριότητα, σφυρίζει αδιάφορα.

Στον δήμο λένε ότι η παραχώρηση του χώρου αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης προς την πόλη την οποία οφείλει να υιοθετήσει και η νυν κυβέρνηση αφού έτσι και αλλιώς παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει το σημείο αυτό δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών για την πώλησή του.

Ο δήμος έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το Ανατολικό Πάρκο και όπωςλένε κύκλοι της Μαιζώνος, θα γίνει ένας παράδεισος όταν ξεκινήσουν εκεί οι εργασίες.

ΤΟ ΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Η καρδιά όμως των χώρων εξοχής στην Πάτρα ήταν, είναι και θα είναι το Έλος της Αγυιάς.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει ο χώρος του Έλους της Αγυιάς συγκεντρώνει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλους τους παρόμοιους χώρους σε πανελλήνιο επίπεδο.

Πάνω από 1.400 άτομα με βάση τα στοιχεία της έρευνας γυμνάζονται ή εκδράμουν εκεί καθημερινά ένας αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ τους δημότες που χρησιμοποιούν τους χώρους του οργανωμένου Παμπελοποννησιακού Σταδίου.

Στο έργο της ανάπλασης και αξιοποίησής του περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν τόσο με την μαζική άθληση, όσο και με την αναψυχή.

Σε ότι αφορά την εκγύμναση  θα γίνουν δύο διαδρομές με πατημένο χώμα για μαζική άθληση και περίπατο, ποδηλατόδρομος που θα ενώνεται με τον μεγάλο παραλιακό ποδηλατόδρομο στο ύψος της Κανελλοπούλου,  ενώ περιλαμβάνεται η  δημιουργία ξύλινων διαδρόμων περιπάτου και πεζογέφυρες μέσα στην καρδιά του έλους,  κιόσκια, παρατηρητήρια, τραπεζάκια και παγκάκια και άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αναψυχής.

Θα είναι ένας χώρος που αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα στους δημότες για να αθληθούν μέσα στην φύση, ενώ με βάση τις προθέσεις του δήμου πρόκειται να μπει και ειδικός τάπητας στην διαδρομή του Φάνη Τσιμιγκάτου, κάτι που θα διευκολύνει τους δρομείς.

Η ΠΛΑΖ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Πέρα όμως από την αξιοποίηση και ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς στο σημείο αυτό που αποτελεί ένα φιλέτο της παραλιακής ζώνης υπάρχουν και άλλοι δύο χώροι που μαζί με αυτόν θα αποτελέσουν ένα ενιαίο πλέγμα για τους αθλητές και τους δρομείς: ο χώρος της Πλαζ και του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς. Στην Πλαζ ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις ώστε να λειτουργεί ως μία οργανωμένη παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στόχος τώρα είναι η αξιοποίηση της και τους χειμερινούς μήνες, ώστε οι Πατρινοί να μην χάσουν την επαφή τους με ένα από τα πιο όμορφα σημεία του θαλάσσιου μετώπου. Αναμένονται λοιπόν παρεμβάσεις ήπιας μορφής για περίπατο και για τρέξιμο και κατά μήκος της παραλίας.

ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ

Σε ό,τι αφορά τον χώρο του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς που ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τον δήμο είναι διακαής πόθος η μετατροπή του  από εστία μόλυνσης σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που ήδη έχει τεθεί υπόψιν της Πολιτείας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει ανταπόκριση.

Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου γηπέδου για όλα τα σπορ της άμμου που να περιτριγυρίζεται από κερκίδες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις στο μέλλον για τα παράκτια αθλήματα.

Περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία γηπέδων μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ και τέννις, με σύγχρονο ειδικό ταρτάν τελευταίας τεχνολογίας, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 7χ7, αποδυτήρια, αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και χώρο για συναυλιακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

O χώρος αυτός θα είναι περιφραγμένος και θα φυλάσσεται για να αποφεύγονται οι βανδαλισμοί.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος το σχέδιο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, δεν είναι αντίθετο με τους όρους χρήσης της περιοχής, όπως διατείνεται η κυβένρηση, ενώ  το ποσό που χρειάζεται για την δημιουργία του δεν είναι απαγορευτικό.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Τα τρία πάρκα της Πάτρας το Νότιο, το Ανατολικό και αυτό στο Έλος της Αγυιάς, λέει ο δήμος, θα είναι τρεις χώροι που προσφέρουν πρόσβαση στους Πατρινούς για άθληση μέσα στην φύση.

Πέρα από αυτούς θα υπάρχει φυσικά και ο χώρος του Πλατανόδασους στα όρια του Προαστίου και του Καστελόκαμπου(ο οποίος ωστόσο παραμένει αναξιοποίητος), ενώ σκοπός είναι και η δημιουργία ενός παρόμοιου χώρου και στην περιοχή της Αρόης, στο πρώην σκοπευτήριο.

«Όσο περισσότεροι τέτοιοι χώροι τόσο καλό για την πόλη» λένε στον δήμο.  «Όχι μόνο από πλευράς εικόνας και αισθητικής, αλλά και για τους δημότες».

Η άθληση μέσα στη φύση, η ελεύθερη άσκηση, κάνει καλό στην υγεία και ακόμα καλύτερο στην ψυχολογία του σύγχρονου ανθρώπου.

Είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που έχουμε ανάγκη σε μία εποχή που δεν δίνει πλέον και πολλές διεξόδους για να ξεφεύγει κανείς από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)