ΠΑΤΡΑ: Τα απούλητα νεόδμητα γίνονται και πάλι ελκυστική επένδυση μετά το «πάγωμα» του ΦΠΑ | dete

ΠΑΤΡΑ: Τα απούλητα νεόδμητα γίνονται και πάλι ελκυστική επένδυση μετά το «πάγωμα» του ΦΠΑ

Θετικά υποδέχθηκε η τοπική αγορά την εξαγγελία της κυβέρνησης για αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομικές άδειες και στο σύνολο των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων από την 1/1/2006 μέχρι το 2023. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες, ενώ «μπαίνουν στο παιχνίδι» 100.000 νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Σε τοπικό επίπεδο,  εκτιμάται ότι θα αναθερμανθεί ο κατασκευαστικός κλάδος σε πόλεις, που λειτουργούν Πανεπιστήμια, όπως είναι η πόλη της Πάτρας, αλλά και τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή οικοδομησιμότητα, εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης.

Νέες οικοδομές βρίσκονται στα «σκαριά» στην Πάτρα, με το ενδιαφέρον των μελετητικών γραφείων, να μονοπωλούν, οι γειτονιές με «θέα» θάλασσα, σύμφωνα με το Newsit.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες και θα τονώσει την αγορά ακινήτων, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανόδου, επηρεάζοντας θετικά την απασχόληση και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, το μέτρο θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.