ΠΑΤΡΑ: Στο υπουργείο Υγείας η επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής του ΠΝΠ | dete

ΠΑΤΡΑ: Στο υπουργείο Υγείας η επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής του ΠΝΠ

Μέσω μιας συγκροτημένης ομάδας, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα τεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το αίτημα της άμεσης επαναλειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Π» και το ρεπορτάζ που αναδείκνυε τον διαδικτυακό θόρυβο για το θέμα και παρουσίαζε όλο το ιστορικό της Κλινικής από το 1999 μέχρι σήμερα, αποτέλεσε αφορμή ώστε οι τοπικοί φορείς να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε άμεσα το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί.
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου. «Το θέμα αυτό το έχουμε συζητήσει ήδη στο ΔΣ του Συλλόγου μας. Θέλουμε να υπάρχει ένα πλήρως στελεχωμένο Καρδιοθωρακοχειρουργικό τμήμα στο Πανεπιστημιακό μας νοσοκομείο. Θα κινήσουμε διαδικασία και με την 6η , την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιό μας, τους βουλευτές της περιφέρειάς μας ώστε συγκροτημένα να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία της Κλινικής» μας είπε η κ. Μαστοράκου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιφέρεια.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέμα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος.
«Με συνοπτικές διαδικασίες θα απευθύνω πρόσκληση στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, το Πανεπιστήμιο, την Υγειονομική Περιφέρεια, τους βουλευτές και άλλους φορείς της Περιφέρειάς μας ώστε συντονισμένα να κάνουμε το επόμενο βήμα» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπονάνος προσθέτοντας ότι:
«Η επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι αίτημα της Πάτρας, είναι αίτημα της Δυτικής Ελλάδας. Η Κυβέρνηση αν και το κληρονόμησε ως πρόβλημα από την προηγούμενη, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να το αντιμετωπίσει. Το ζήτημα αυτό, πέραν του ότι μας εκθέτει υγειονομικά το κυριότερο είναι ότι αφήνει ακάλυπτους όλους εμάς που ζούμε στην περιοχή από μία βασική ιατρική υπηρεσία. Καλό είναι να έρθει και το τρένο και μία σύγχρονη άλλη υποδομή, αλλά όλων αυτών προέχει η υγεία. Οι διαδρομές θανάτου μέχρι την Αθήνα δεν είναι λύση. Κι έχουμε παραδείγματα άπειρα συμπολιτών μας που δεν πρόλαβαν».
Και μέσω της «Π» ο κ. Μπονάνος απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης προς όλους. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Το τριτοβάθμιο νοσοκομείο μας πρέπει να παίξει το ρόλο του κι αυτός δεν είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν είναι για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Καρβέλης, ο νέος διοικητής της 6ης Υ.Πε. το έχει θέσει ως προτεραιότητα. Καλώ όλους να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλες διαπιστώσεις και ψηφίσματα. Πρέπει γρήγορα να περάσουμε σε πράξεις. Αυτό θέλει ο πολίτης από εμάς».
Ως αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της ΝΔ ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας έχει θέσει το θέμα αυτό πάμπολλες φορές στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Πέραν του ότι δεν έλαβα ποτέ καμία ουσιαστική απάντηση, το αποτέλεσμα δείχνει ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Σήμερα όμως δεν στεκόμαστε σε αυτό. Η κλινική πρέπει να λειτουργήσει. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί μόνον να έρθει ένας καθηγητής. Για να υπάρξει η κλινική πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι, τουλάχιστον επτά, νοσηλευτές, κατάλληλα μηχανήματα και κλίνες. Και αφού εξασφαλιστούν αυτά να έρθει και ο καθηγητής ώστε μαζί με άλλους γιατρούς να λειτουργήσουν την Κλινική. Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε την εξέλιξη αυτή για τους πολίτες της περιοχής μας» δήλωσε στην «Π» ο κ. Φωτήλας προσθέτοντας ότι:
«Πρωτίστως βάζουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Από κει και πέρα όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το οικονομικό κόστος που έχουν όλες αυτές οι διακομιδές στα νοσοκομεία των Αθηνών. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι δεν νοείται πανεπιστημιακό νοσοκομείο και να διώχνει περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία».
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
Στο θέμα παρεμβαίνει και ο τ. πρόεδρος του ΔΣ του ΠΓΝΠ και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Θρασύβουλος Μαυρομμάτης εκφράζοντας την άποψη το θέμα αυτό « δεν προσφέρεται να καταστεί λαϊκό ανάγνωσμα η αντικείμενο κοινωνικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων ανάλογων με την ίδρυση νομικής σχολής! Παρά μόνον είναι ευθύνη των επαϊόντων θεσμικών φορέων. Και στην προκειμένη περίπτωση μοναδικά επαΐοντες είναι η 6η ΥΠΕ, το ιατρικό τμήμα του παν/μίου Πάτρας, η διοίκηση του ΠΠΝΠ, ο Ιατρικός σύλλογος της Πάτρας, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών και αυτονόητα το υπουργείο Υγείας και οι Αχαιοί βουλευτές όπου και όταν χρειάζεται. Και αυτοί οι φορείς είναι φυσικά και οι θεσμικά πλέον αρμόδιοι να ανταλλάξουν τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις και να συνεργήσουν αποτελεσματικά για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ