ΠΑΤΡΑ: Περί τα 500 τα κατεδαφιστέα κτίρια – Ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν! | dete

ΠΑΤΡΑ: Περί τα 500 τα κατεδαφιστέα κτίρια - Ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν!

 

 

 

Χθες το πρωί, ξεκίνησαν εργασίες για την «θωράκιση» ενός «λεπτοκεντημένου» στα νιάτα του, αλλά ρημαγμένου κτιρίου στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Βότση.
Στην πρόσοψη της παλιάς κατοικίας, τοποθετήθηκε μεταλλικός σκελετός και προστατευτικά πάνελ, για την αποτροπή κάποιου ατυχήματος.
Το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων κτιρίων, είναι υπαρκτό και μεγάλο στην Πάτρα και έχει δύο διαστάσεις. Η μια αφορά την απώλεια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και φυσιογνωμίας αυτής της πόλης. Αυτά τα κτίρια, είναι τα τελευταία ίχνη / δείγματα μιας σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομίας του 19ου αιώνα που χαρακτήρισε την εικόνα και την ιστορία της Πάτρας.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος, έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών. Πολλά κτίρια παραμένουν ασυντήρητα με υπαρκτό τον κίνδυνο αποκόλλησης κομματιών τους ή και ολικής κατάρρευσης. Οποιαδήποτε παρέμβαση όμως, είναι δύσκολη, αφού είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα. Ομως η τσέπη πολλών ιδιοκτητών δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος.
Τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίρια στην περιοχή της Πάτρας, είναι περίπου 850, και πολλά εξ αυτών, είναι σε πολύ κακή κατάσταση και επικίνδυνα.
Κατά την διάρκεια του 2018, οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν προχωρήσει στην κατεδάφιση 40 ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ προγραμμάτιζαν παρόμοιες ενέργειες για 30 ακόμα εγκαταλειμμένα οικήματα.
Το πρόβλημα όμως, είναι τα διατηρητέα κτίρια τα οποία πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστούν. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 500 κτίρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν.
Τα κτίρια αυτά αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, καθώς κρίθηκαν κατεδαφιστέα κατά κύριο λόγο μετά τους σεισμούς του 1993 και του 2008, αλλά οι ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να τα κατεδαφίσουν - λόγω έλλειψης χρημάτων - ή να τα επισκευάσουν.