ΠΑΤΡΑ: ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΕΡΙΩΝ | dete

ΠΑΤΡΑ: ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΕΡΙΩΝ

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της εκπόνησης της πρακτικής εργασίας της κας Παπανίκου Γεωργίας,νοσηλεύτριας και  φοιτήτριας του ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία» του τμήματος με θέμα: ''ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΕΡΙΩΝ'' , στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία».

Οι στόχοι της διδασκαλίας είναι :
Όλοι οι μαθητες να κατανοήσουν :
-Τι ειναι ατομική υγιεινή και τι περιλαμβάνει.
-Να αποκτήσουν δεξιότητες σχετικά με την προάσπιση και προαγωγή της υγείας του ατόμου.
-Να συνηθίσουν να μεριμνούν μόνα τους και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή και την καθαριοτητά τους καθημερινά.
-Να αγαπήσουν το εαυτό τους και το σώμα τους και να μάθουν να πέρνουν αποφάσεις για την φροντίδα του π.χ. Πότε πρέπει να κάνουν μπάνιο,να πλένουν τα χέρια τους ,να αλλάζουν τα λερωμένα ρούχα τους κτλ.
-Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών .
-Να γνωρίζουν οτι το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών προάγει την υγεία και εμποδίζει την μετάδοση των ασθενειών.

Η δράση αυτή στοχεύει να διδάξει τους μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την ατομική τους υγιεινή ,να μάθουν να μεριμνούν και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όσον αφορά την προάσπιση της ατόμικης τους υγείας και την τήρηση βασικών κανόνων στοματικής και σωματικής υγιεινής. Τέλος να μάθουν το σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών , με απώτερη επιδίωξη την αποφυγή έκθεσης και μετάδοσης των μικροβίων προς όφελος της ατομικής και της δημόσιας υγείας.

Οι μαθητές μεταξύ άλλων μέσα από τη συγκεκριμένη δράση μαθαίνουν τουε κανόνες ατομικής υγιεινής:

-Τακτικό πλύσιμο χεριών και περιποίηση νυχιών
-Τακτικό βούρτσισμα δοντιών
-Τακτικό πλύσιμο προσώπουσώματος
-Καθαρά και άνετα ενδύματα κάλτσες, και παπούτσια
-Χρήση ατομικής πετσέτας, χτένας, οδοντόβουρτσας κ.λ.π
-Τρώμε υγιεινά, αποφεύγουμε γλυκά και τυποποιημένα φαγητά
-Αθλούμαστε
-Βρίσκουμε χρόνο για ψυχαγωγία και ανάπαυση

Οι μαθητές μαθαίνουν οτι η εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής προστατεύουν τη δική τους υγεία και την υγεία των άλλων. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Η ατομική υγιεινή είναι απαραίτητη και περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες υγιεινές καθημερινές συνήθειες.

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών μας;

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν αυτά είναι εμφανώς λερωμένα! Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα  εφαρμόστε αλκοολούχο αντισηπτικό.
• Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με το τρεχούμενο νερό.
• Λαμβάνουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού για να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών μας.
•Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους.

Μερικές αλήθειες για τα μικρόβια που κουβαλούν τα χέρια μας

• Τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες στα χέρια σας, εκτός εάν χρησιμοποιείτε κάποιο απολυμαντικό χεριών. • Κατάποση επιβλαβών μικροβίων, από άπλυτα χέρια, είναι η πιο κοινή αιτία για τη διάρροια. • Για κάθε cm² του χεριού σας, υπάρχουν 1.000 διαφορετικά είδη μικροβίων.
• Καθημερινά και ασυνείδητα αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Αυτά είναι τα μέρη του σώματος, όπου τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν και να τα μολύνουν. Φυσικά, τα βακτήρια θα προέλθουν από τα άπλυτα χέρια μας.
• Μικρόβια από τα χέρια που έχουν πλυθεί, μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια των υπολογιστών,  επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτά τα μικρόβια θα μπορούν εύκολα να μεταδοθούν στους άλλους ανθρώπους. • Μικρόβια από άπλυτα χέρια μπορούν να μεταφερθούν και να πολλαπλασιαστούν σε τρόφιμα και ποτά. Αφού συμβεί αυτό θα μολύνουν το άτομο που θα καταναλώσει τα μολυσμένα τρόφιμα. • Τα μικρόβια μπορούν επίσης να μεταφερθούν στα χέρια σας, αν κάποιος βήξει ή φταρνισθεί σε μια επιφάνεια ή κάποιο αντικείμενο που πρόκειται να αγγίξετε.

Παπανίκου Γεωργία,νοσηλεύτρια και φοιτήτριας του ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία»

To φυλλάδιο που μοιράζεται στους μαθητές:

Η δράση γίνεται ήδη σε δημοτικά σχολεία της περιοχής με την βοήθεια του κ. Απόστολου Βανταράκη(Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών) ο οποίος είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης.