ΠΑΤΡΑ: Απίστευτο κι όμως ελληνικό – Χάθηκαν τα όρια σε δυο χωριά – «Την πληρώνουν» οι κάτοικοι! | dete

ΠΑΤΡΑ: Απίστευτο κι όμως ελληνικό - Χάθηκαν τα όρια σε δυο χωριά - «Την πληρώνουν» οι κάτοικοι!

Θα μπορούσε να εκληφθεί ως αστείο, αλλά δεν είναι. Κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Σελλών διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της εγγραφής της ακίνητης περιουσίας τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο ότι το σύστημα τους εμφανίζει να την κατέχουν στη γειτονική κοινότητα Αργυρών.
«Μικρό το κακό…» θα πείτε. Θα ήταν μικρό εάν δεν ίσχυε για το Κτηματολόγιο ότι το τέλος για την κατοχή ακίνητης περιουσίας σε κοινότητα διαφορετική από αυτή που δηλώνει ο ιδιοκτήτης ως μόνιμη κατοικία θα είναι ισόποσο. Ομως, δεν ισχύει. Αντιθέτως, ένας αριθμός ιδιοκτητών, τα ακίνητα των οποίων βρίσκονται στα σύνορα των Σελλών και Αργυράς, είδε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα διοικητικά όρια και επομένως στα τέλη που υποχρεούνται να καταβάλουν.
«Προφανώς έχει γίνει λάθος» δήλωσε στην «ΠτΚ» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σελλών, Χρήστος Ζησιμόπουλος. Το σύστημα στην κτηματογράφηση δείχνει την τοπική κοινότητα Αργυράς να έχει… εισβάλει περίπου 400 μέτρα εντός των Σελλών. «Τα σπίτια (σ.σ. που εμφανίζονται στην Αργυρά) ανήκουν στον οικισμό Σελλών, με συμβόλαια και με άλλα έγγραφα. Δεν ξέρω πως το μέτρησαν και η Αργυρά δείχνει να μπαίνει στα Σελλά…» μας εξήγησε ο πρόεδρος. Συνεπώς, καλούνται από το Κτηματολόγιο να καταβάλουν αυξημένο, στο διπλάσιο σύμφωνα με τον Χρ. Ζησιμόπουλο, το τέλος για την κτηματογράφηση.
Το θέμα απασχόλησε και το τοπικό συμβούλιο των Σελλών, καθώς τέθηκε ζήτημα διόρθωσης των διοικητικών ορίων στα Σελλά και την Αργυρά, αλλά και σε κάποια σημεία μεταξύ των Σελλών και του Ψαθοπύργου. Ο πρόεδρος ανέλυσε το θέμα στην εισήγηση που έκανε στη συνεδρίαση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαφορές που διαπιστώθηκε μεταξύ των φυσικών και πραγματικών ορίων στις όμορες κοινότητες, όπως προέκυψε από τους χάρτες του Κτηματολογίου. Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα με την εισήγηση του Χρ. Ζησιμόπουλου για την άμεση διόρθωση των ορίων στις κοινότητες και με την πρόταση να ζητηθεί από την Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ να διορθώσει τους χάρτες του για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοι των Σελλών. Επίσης, αποφασίστηκε η απόφαση του συμβουλίου να σταλεί στο Δήμο και την Κτηματολόγιο ΑΕ. Περιμένουν να υπάρξει κάποια κίνηση του Δήμου, σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα υποχρεωθούν να κινηθούν μόνοι τους.
Ο πρόεδρος της κοινότητας μας είπε ότι έχει πληροφορηθεί να υπάρχουν ανάλογα ζητήματα και σε άλλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Πρόσθεσε ότι στα Σελλά το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα διοικητικά όρια εντοπίζεται σε αρκετές ιδιοκτησίες συνδημοτών του. «Υπήρχαν και υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν τα όρια των δύο κοινοτήτων, των Σελλών και της Αργυράς. Εχουν μπει 400 μέτρα μέσα στα Σελλά. Πώς τα μέτρησαν δεν ξέρω…».
«Εμείς δεν το γνωρίζαμε» λέει στην «ΠτΚ» ο Χρ. Ζησιμόπουλος. Και πώς θα μπορούσε να το γνωρίζει η τοπική κοινότητα εάν δεν έφταναν στα αφτιά του προεδρείου τα παράπονα των ιδιοκτητών που είχαν περάσει από το γραφείο κτηματογράφησης, και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα ακίνητά τους είχαν περάσει από τα Σελλά στην Αργυρά. «Μπήκαν στο γραφείο και τους ενημέρωσαν ότι πληρώνουν τα διπλά χρήματα. Δήλωναν ότι το σπίτι ή το χωράφι τους ήταν στα Σελλά και από το γραφείο τους έλεγαν ότι είναι στην Αργυρά…» πρόσθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας.
«Βλέπω θετικό και τον Δήμο…» εκτιμά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και ελπίζει στην πολιτική και υπηρεσιακή παρέμβαση, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό που οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν «αδικία». Η τοπική κοινότητα έχει συγκεντρώσει στοιχεία που τεκμηριώνουν, όπως λέει ο Χρ. Ζησιμόπουλος, αποφάσεις από το 1917 και το 1926 που προσδιορίζουν τα διοικητικά όρια των Σελλών. «Για παράδειγμα, έχουμε την απόφαση που διαχωρίστηκαν τα Σελλά από την Πιτίτσα.
Ο οικισμός Σελλά εμφανίζεται για πρώτη φορά σε διοικητική απόφαση του 1835 σύμφωνα με την οποία ανήκε στον Δήμο Αργυράς (έπειτα Αργυρών) και αναφέρεται επίσης ως «Σιλή». Το 1845 ο οικισμός εντάχθηκε στο δήμο Ερινεής έως το 1912 που μαζί με τον οικισμό Κακόβατο δεν εμφανίζεται σε διοικητική απόφαση από τότε και έπειτα. Από το 1997 τα Σελλά αποτελούσαν το ομώνυμο διαμέρισμα του πρώην Δήμου Ρίου και σήμερα αποτελούν τοπική κοινότητα του Δήμου Πατρέων.
Για την ετυμολογία του τοπωνυμίου Σελλά υπάρχουν πολλές απόψεις. Ισως προέρχεται από τη σλαβική λέξη σελό (χωριό) ή, κατά άλλους, από τη βυζαντινή λέξη σέλλα (διάσελο, πέρασμα, σύμφωνα με τον ιστορικό Κ. Τριανταφύλλου). Συνδέεται επίσης με τους αρχαίους Σελλούς, αλλά σύμφωνα με τον Κ. Θανασουλόπουλο, το πιθανότερο είναι να προέρχεται από τις αρβανίτικες ή αρμάνικες λέξεις seli (έδρα), shale (σέλα), άρα διάσελο, στενό πέρασμα, που ταιριάζουν με την μορφολογία του εδάφους.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ