ΠΑΤΡΑ: Αντιδράσεις για τη μη ίδρυση της Νομικής Σχολής! Νεοδημοκράτες βουλευτές Αχαϊας… στο πλευρό της Κεραμέως | dete

ΠΑΤΡΑ: Αντιδράσεις για τη μη ίδρυση της Νομικής Σχολής! Νεοδημοκράτες βουλευτές Αχαϊας... στο πλευρό της Κεραμέως

Σε αντικείμενο διένεξης σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μετατράπηκε πλέον η (μη) ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ κλιμακώνονται τοπικές αντιδράσεις, με αμφίβολη προοπτική επιτυχίας.
Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε χθες το πρωί, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα προχωρήσει η ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα.
Αμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι η ΝΔ «τιμωρεί την Αχαΐα για το χαμηλό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής».
>Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγκεκριμένα η δήλωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που επικαλέστηκε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, υπαινισσόμενη ασφαλώς ότι η απόφαση έχει τη σφραγίδα του, έχει ως εξής: «Οπως ξέρετε, ήταν και προεκλογική δέσμευση, να μην προχωρήσει η ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. Συνεπώς, σήμερα (χθες), θα ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για σύσταση της Επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της νέας Νομικής Πάτρας, με υπουργική απόφαση. Διευκρινίζουμε ότι δεν είναι θέμα Πάτρας. Θα μπορούσε η νέα Νομική να έχει εγκριθεί οπουδήποτε. Είναι θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα μας έχει χιλιάδες ανέργους δικηγόρους και ένα βασικό μέλημα της Κυβέρνησής μας είναι να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ, αφενός εκπαίδευσης και αφετέρου πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας. Ξεκάθαρα, λοιπόν, σας λέω ότι δεν είναι θέμα Πάτρας, θα μπορούσε να ήταν στην Κρήτη, στη Ρόδο, δεν έχει σημασία, είναι ζήτημα ότι δεν χρειάζεται η χώρα μας τέταρτη Νομική».
>ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ; Σε ότι αφορά το σκέλος του νόμου Γαβρόγλου που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών η κ. Κεραμέως δεν έκανε καμία αναφορά, ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει. Αυτό που ανακοίνωσε ήταν η παράταση της κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουλίου «προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αδυναμίες για τη λειτουργία των νέων τμημάτων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια.
>Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε για το θέμα: «Ηξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για την κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 15.00, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας.
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου απαντώντας στο επιχείρημα της κ. Κεραμέως ότι θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός, παρατηρούν ότι «το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών».
Σημειώνουν ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. «Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!»
>ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
«Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα» είναι η ξεκάθαρη θέση της βουλευτού Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου που προσθέτει:
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές. Προέχει η ενίσχυση των υφιστάμενων τμημάτων, η κάλυψη των μεγάλων κενών στις θέσεις των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, η οριστική επίλυση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των φοιτητών, η συντήρηση και η ολοκλήρωση των υποδομών του Ιδρύματος. Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση του ερευνητικού έργου και η πλήρης διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την αγορά εργασίας».
>ΣΚΕΑΝΑ
Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας εκπροσωπώντας το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης στην Αχαΐα, εκφράζει την δυσαρέσκεια και την ανησυχία του στην παραπάνω εξέλιξη.
Οπως σημειώνει «η ίδρυση του ανωτέρω τμήματος αρχικά θα οδηγήσει στην πνευματική αναβάθμιση του τόπου αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης θα απαλλάξει εκατοντάδες οικογένειες από τα επιπλέον έξοδα, με τα οποία επιβαρύνονται κάθε χρόνο, για να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε μακρινά Πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής ακόμα και της Αθήνας».