Ο «μάγειρας της χρονιάς» που φτιάχνει καπνιστό χέλι με σοκολάτα | dete

Ο «μάγειρας της χρονιάς» που φτιάχνει καπνιστό χέλι με σοκολάτα

Είναι γνωστός για τη συνταγή του με το καπνιστό χέλι με σοκολάτα και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί περισσότερα από 200 μπαχαρικά. Ο λόγος για τον Αλεξάντρ Μαζιά, ο οποίος ανακηρύχθηκε «μάγειρας της χρονιάς» στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οδηγός γαστρονομίας Gault&Millau.

Ο 42χρονος Μασσαλός, που έχει βραβευτεί ήδη με ένα αστέρι Michelin, διευθύνει το μικρό του εστιατόριο σε μια γειτονιά της Μασσαλίας, όπου προτείνει γεύματα και δείπνα που «ταξιδεύουν» τον πελάτη χωρίς να αποκαλύπτει τη σύνθεση των μενού πριν από το φαγητό. Οι τιμές κυμαίνονται από 57 έως 170 ευρώ.

Στον τίτλο του μάγειρα της χρονιάς, ο Μαζιά διαδέχεται τον Ζαν Σουπλίς του Auberge du Pere Bise, στο Ταλουάρ, κοντά στο Ανεσί, στην ανατολική Γαλλία.

«Η κουζίνα μου είναι ειλικρινής, σύγχρονη, που προσαρμόζεται και συμβιώνει με τη γη αυτή», τόνισε στο AFP και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δήλωσε, μάλιστα, «υπερήφανος» που βραβεύεται από τον πολύτιμο κίτρινο οδηγό ο οποίος τον είχε βοηθήσει να ανοίξει το εστιατόριό του με μια χορηγία «για τα νέα ταλέντα».

«Ο μάγειρας της χρονιάς είναι ένας μάγειρας που έχει μια διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή πρόοδο. Με τον Αλεξάντρ επιλέξαμε να τιμήσουμε τη γαλλική γαστρονομική δημιουργία. Αυτός είναι ο ρόλος του Gault&Millau που παίρνει ρίσκα όταν προσπαθεί να ανακαλύπτει σεφ που θα προωθήσουν πολύ τη δημιουργικότητά τους», εξήγησε ο Κομ ντε Σεριζέ, επικεφαλής του γαστρονομικού οδηγού.

Η κουζίνα του Μαζιά συνδέεται στενά με το έδαφος αυτό, ο σεφ συνεργάζεται με μασσαλούς παραγωγούς κηπευτικών και ψαράδες, αλλά εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την Αφρική, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Σάντρο Μισελί, του εστιατορίου του σεφ Αλέν Ντουκάς, στο Hotel de Paris στο Μονακό, ανακηρύχθηκε «ζαχαροπλάστης της χρονιάς» και ο νεαρός Τόμι Γκουσέ με καταγωγή από την Καμπότζη, επικεφαλής του Hugo&Co στο Παρίσι, λαμβάνει το βραβείο «Bistrot 2019».

Ο Χακίμ Γκαουαουί, ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων στο βόρειο Παρίσι, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα το ρεστοράν «Ma Cocotte» στην πόλη Σεντ-Ουέν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, ανακηρύχθηκε επιχειρηματίας της χρονιάς.

Ο Ντενί Κουρτάντ του εστιατορίου Alain Ducasse στο Plaza Athénée στο Παρίσι ανακηρύχθηκε «διευθυντής αίθουσας 2019». Ο Μαξίμ Βαλερί (La Vague d'or στο Σεν-Τροπέ) και ο Μπαπτίστ Καβανιά (Le Grand restaurant στο Παρίσι) είναι οι «Sommelier 2019».

Δεύτερος γαστρονομικός οδηγός μετά τον Michelin, ο Gault&Millau που μετρά 46 χρόνια ζωής, τυπώνεται σε 40.000 αντίτυπα στη Γαλλία και κυκλοφορεί σε 20 χώρες.