Ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου και η NASA | dete

Ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου και η NASA

 

Με έκπληξη ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της NASA, με αντικείμενο την συμμετοχή της χώρας μας, στην αποστολή ειδικού οχήματος στη Σελήνη, για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών.

Πολλοί απόρησαν με αυτή την απόφαση, άλλοι ίσως να σκέφτηκαν με θυμηδία, μα καλά, τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Σελήνη, όταν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο;

Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά. Στην Ελλάδα υπάρχει διαστημική τεχνολογία, γιατί υπάρχουν σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι συνεργάζονται ήδη σε διεθνή πρότζεκτ του διαστήματος και μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την αποστολή, ανοίγοντας για τη χώρα μας, ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για το μέλλον.

Ενας εκ των επιστημόνων που ανταποκρίθηκαν στην πρώτη πρόσκληση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος για την αποστολή στη Σελήνη, ήταν ο δρ. Χρήστος Γεωργίου, ομοτιμός καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος συνεργάζεται ήδη από το 2007 με τη NASA, σε ένα μεγάλο πεδίο έρευνας στον τομέα της αστροβιολογίας, με κύριους στόχους την ανίχνευση τοξικών οξειδωτών και εξωγήινης ζωής, στον Αρη και σε άλλους πλανήτες.