Ο βρετανικός Τύπος αποθεώνει τον Λάνθιμο και το “The Favourite” | dete

Ο βρετανικός Τύπος αποθεώνει τον Λάνθιμο και το "The Favourite"

Δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ σε εννέα κατηγορίες έλαβε χθες η ταινία The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, κάτι που σε κάποια ΜΜΕ του εξωτερικού προκάλεσε έως και έκπληξη. Μεταξύ αυτών και ο βρετανικός Τύπος, ο οποίος  υποδέχεται τις «ως εκ θαύματος» υποψηφιότητες του δημιουργήματος του Έλληνα σκηνοθέτη-παραγωγού.

«To The Favourite ανοίγει τον δρόμο στις ιστορικές ταινίες που ανακαλύπτουν εκ νέου το είδος», γράφει το BBC σε άρθρο γνώμης (από την Έμα Τζόουνς), με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση για τις δέκα υποψηφιότητες που έλαβε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Ολίβια Κόλμαν.

Το άρθρο διαπιστώνει ότι η ταινίαθριάμβευσε μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού ιστορικών φιλμπου έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες, και παραδέχεται ότι το συγκεκριμένο αυτό είδος είναι δύσκολο να «απογειωθεί», λόγω του υψηλού προϋπολογισμού που απαιτούν και συχνά καταλήγουν ως «επιλαχόντα».

«Και ενώ συνήθως το επίκεντρο τέτοιων ταινιών βρίσκεται μέσα από την οπτική ματιά ενός λευκού άνδρα με μορφή σωτήρα, ο Γιώργος Λάνθιμος προχώρησε στην παραγωγή της ταινίας του με πρωταγωνίστριες γυναικείους χαρακτήρες», τονίζεται σχετικά.

Επίσης, το BBC φιλοξενεί την άποψη της κριτικού ταινιών, Larushka Ivan-Zadeh, που λέει ότι η ταινία προσφέρει μία γυναικεία προοπτική στην ιστορία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα κομμάτι παράδοξης φυγής που ενισχύεται από την ερμηνεία όχι μόνο μίας αλλά τριών γυναικών, κάτι που είναι μοναδικό για οποιονδήποτε ανταγωνιστή των Όσκαρ.

«Διατρέχει το πνεύμα των καιρών αλλά με έναν αστείο και λιγότερο απειλητικό τρόπο για τους περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους», τονίζει.

Η ταινία The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, συμπαραγωγή της Element Pictures του Δουβλίνου, έγινε η ιρλανδική ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, γράφει η εφημερίδα Times, που αναφέρεται σε δημοσίευμά της στην χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων με τον τίτλο «Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ βάζουν στον χάρτη το Ιρλανδικό ταλέντο».

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο The Favourite, την αντισυμβατική κωμωδία ιρλανδικής συμπαραγωγής και στην ταινία Roma, η καθεμία από τις οποίες έλαβε δέκα υποψηφιότητες.

Ο Guardian, σε δημοσίευμά του για τις υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ με τον τίτλο «Roma και The Favourite ανταγωνίζονται για τη δόξα με 10 υποψηφιότητες η καθεμία». Ο Guardian σχολιάζει επίσης ότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου για τα πολιτικά παιχνίδια της αυλής της βασίλισσας Άννας, με 10 υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, 12 για τα Bafta και με μία διάκριση στις Χρυσές Σφαίρες, «προέκυψε ως μία πολύ αρεστή υποψηφιότητα και ένα πολύ ισχυρό όχημα για το καστ του», καθώς οι Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις έχουν λάβει διπλή υποψηφιότητα Β' γυναικείου ρόλου.

Τέλος, η Independent γράφει ότι «ο Γιώργος Λάνθιμος με το The Favourite απέφυγε την λήθη και οδεύει προς την τελετή των βραβείων ως ισχυρός ανταγωνιστής, με 10 υποψηφιότητες». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η ταινία του τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί στον ανταγωνισμό με πιο προφανή για τα Όσκαρ «δολώματα» αυτής της χρονιάς, αλλά ως εκ θαύματος έλαβε 10 υποψηφιότητες.

Η εφημερίδα επιχειρεί να προβλέψει ότι η Ολίβια Κόλμαν, τουλάχιστον, θα επιστρέψει με ένα χρυσό αγαλματάκι για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως βασίλισσα Άννα.